marți, 6 noiembrie 2007
Leul foarte usor
Asa cum va spuneam inca din luna august, in articolul Capsunarii capsunarilor, leul nostru o duce rau de tot. Numai ca oamenii pusi sa controleze "leul" se pare ca nu prea inteleg fenomenul si nu sunt in stare sa reactioneze cu masuri clare pentru a stopa caderea monedei nationale.
Dupa ce zilele trecute agentia americana de rating Standard & Poor a coborat ratingul Romaniei de la "STABIL" la "NEGATIV", ieri domnul Isarescu, guvernatorul BNR ne-a anuntat ca "deficitul extern a ajuns la niveluri nesustenabile". De parca pana in acest moment am avut parte de o economie infloritoare!?!?!
Prins cu mata in sac insa, domnul Isarescu a avut puterea de a recunoaste, voalat ce-i drept, ca o parte din vina, pe langa cea guvernamentala, este si a bancii nationale care conform propriei declaratii nu a fost in stare sa anticipeze riscurile care aplanau asupra leului:
"Din pacate, a fost pentru prima oara cand mai toti factorii din lista de riscuri pe care am intocmit-o s-au materializat. Este o lectie care ne arata ca se poate intampla ca toti factorii care contribuie la cresterea preturilor sa se manifeste: crestere salariala alerta, seceta si majorari de preturi internationale la petrol, cereale si plante tehnice. Nu inseamna ca ne spalam pe maini, ci incercam sa punem un diagnostic realist".
Dupa ce economistii lu' peste au primit cu mare bucurie lectia de economie, a venit randul ca domnul guvernator sa ne explice si cum e cu inflatia pana la sfarsitul anului. Daca la inceputul anului domnia sa se batea in piept cu o inflatie de 3,9% pentru sfarsitul anului 2007, acum in luna noiembrie ne comunica ca tinta pentru acest sfarsit de an s-a schimbat brusc("80% din crestere fiind datorita cresterii preturilor la alimente") pana la un nivel de 5,7%, adica cu o crestere de 1,8% (din care cica 80% sunt datorate cresterii pretului la alimente). Amuzant nu ?
Dar in fine, asta nu e o problema pentru necunoscatori.
Si acum, trecand la prognoze, analistii straini zic ca suntem in apropierea unei crize economice, cei de la noi spun ca raul nu e asa de rau. Cert e ca bine nu o sa ne fie in perioada urmatoare. Analistii externi citati de Business Standard ne spun ca suntem in pragul unei crize economice, o criza asemanatoare celei din Asia-1996- spun expertii Fondului Monetar Internatonal. Altii, romani de data asta, citati de Ziarul Financiar ne zic ca nu e chiar atat de rau insa nici ei nu intrevad o imbunatatire a lucrurilor pe termen scurt sau mediu. Ionut Dumitru, analistul-sef de la Raiffeisen Bank, citat de Ziarul Financiar ne spune ca "Deficitul mare de cont curent ridica riscuri importante pentru leu, care este in prezent supraevaluat. Sunt riscuri ca euro sa continue sa urce pana la un nivel de 3,4 lei, pe termen foarte scurt"
Revenind la domnul Isarescu, cum prognoza inflatiei pe 2007 a a crescut cu mai bine de 31,5% fata de prognoza din ianuarie, trebuie sa vorbim si de prognoza de inflatie pentru decembrie 2008, pentru ca implicit si calculele pentru 2008 se schimba radical.
Optimist cum il stim, domnul Isarescu, nu stiu pe ce baze, face o prognoza mult prea fericita din punctul meu de vedere, anuntand o inflatie pentru luna decembrie 2008 recalculata la un nivel de 4,3% cu doar 0,6% mai mult decat prognoza anterioara. Asta desi semnalele, dupa cum va spuneam si mai devreme, nu sunt deloc incurajatoare.
Eu nu vad inflatia din decembrie 2008 sa scada sub 5,5%. Dar eu sunt pesimist, domnul guvernator este optimist, eu sunt un simplu cetatean, pe cand domnia sa conduce Banca Nationala, el trebuie sa dea rapoarte ultra optimiste in timp ce eu doar traiesc efectele politicii duse de dansul.
Sigur ca domnia sa va avea scuze si la anul. Cu siguranta ca da. Doar 2008 este un an electoral si cu siguranta ca domnia sa va avea ca prima acuza pentru neindeplinirea barierei de inflatie GUVERNUL care cu siguranta din dorina de a atrage cat mai mult electorat ca porcul in ajun va implementa politici fiscale relaxate.
O scuza buna pentru necunoscatori. Nu spun ca este falsa scuza doar ca un organism atat de implicat in lupta inflatia, precum banca nationala, ar trebui sa ia in calcul si acest risc si sa isi adapteze strategiile si la aceste provocari venite din partea mediului politic romanesc. Nu?
Dar asa e la noi cand apar probleme si trebuie sa ne scuzam, inventam, inventam, inventam: "80% din cresterea inflatiei se datoreaza cresterii preturilor alimentelor".
Pe langa problemele cu leul domnul Isarescu ar trebui sa ia in calcul si faptul ca aceste "minciunele" si prognoze extrem de optimiste slabesc increderea "pietii" in proiectiile Bancii Nationale a Romaniei privind inflatia, respectiv in capacitatea institutiei de a readuce inflatia pe un trend de scadere. Si astfel neavand incredere in capacitatile bancii nationale a Romaniei de a gestiona o economie, investotorii se vor orienta catre tari cu economisti care sa cunoasca lectiile economice si care nu fac declaratii de genul :
"Din pacate, a fost pentru prima oara cand mai toti factorii din lista de riscuri pe care am intocmit-o s-au materializat. Este o lectie care ne arata ca se poate intampla ca toti factorii care contribuie la cresterea preturilor sa se manifeste: crestere salariala alerta, seceta si majorari de preturi internationale la petrol, cereale si plante tehnice...".
Ce bine e de unii care iau lectii "live" de economie pe seama a 22 de milioane de romani fara sa pateasca nimic.
Ce viata !!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu