vineri, 24 august 2007

Capsunarii capsunarilor


















Dupa cum bine stiti de cateva zile moneda a inceput sa o ia razna iar. Azi vreau doar sa fac o mica precizare. Asa cum va spuneam acum ceva vreme, eu nu cred ca moneda noastra nationala poate fi sustinuta de infuzia de capital furnizata de "capsunari" si vin si mai adaug cateva cateva informatii la acea teorie.
Conform unui raport asupra pietelor emergente europene Danske Bank prognozeaza, ca euro va ajunge la 3,5 RON, iar dolarul american va ajunge la 2,5 RON pana la finele anului. In 2008 euro va trece peste bariera de 3,6 RON, iar dolarul american 2,78 RON.
Toate acestea in conditiile in care, conform hotnews, capsunarii vor aduce in Romania pana la finele anului o suma record de 5 mld. euro.



Ideea e ca, asa cum va spuneam si acum ceva vreme, nu capsunarii sustineau Leul, ci investitiile masive in lei din afara, iar evolutia din acest moment a pietelor finaciare mondiale imi sustine in totalitate teoria enuntata acum cateva luni.
Daca ati urmarit sau ati fost curiosi, stiti cu siguranta ca aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent extrem de ridicat au sporit riscurile pentru Romania.
In clipa de fata pe pietele financiare si de capital mondiale au inceput sa apara turbulente grave, care genereaza retrageri ale investitorilor din pietele emergente. Fapt ce a concis cu deprecierea leului. Adica teoria mea cu investitii in RON ale unor "baieti destepti" chiar e plauzibila.
Desi o sa fiu in concediu doua saptamani, incepand de azi, astept cu nerabdare emisiunile cu analistii lu' peste din domeniul economic care sa ne explice cum naiba se face ca nu au avut dreptate asupra aprecierii leului din prima jumatate a anului in conditiile in care anul asta, asa cum spuneam mai devreme, o sa avem un record absolut in cea ce priveste infuzia de euro din partea capsunarilor. Dar cu siguranta ca acum toti bancherii si analisti de pe malul stang al Dambovitei sunt acum cu caietele si hartiutele sa vada unde au gresit.
Pentru ca sunt bun azi si pentru ca de maine nu-mi mai pasa vreau sa le dau un "pont". Din sursele mele PIB-ul nostru pe 2007 va fi pe undeva 130 mld euro(e absolut relativ, doar din auzite, asa ca nu va bazati pe informatia asta), deficitul de cont curent a ajuns la 7,8 mld euro in primele 6 luni cu 110% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut datorita in special deficitului balantei comerciale (cu 78% mai mare fata de primele sase luni ale lui 2006), iar datoria pe termen lung a ajuns undeva pe la 31,6 mld. euro(cu 11,2% mai mult fata de aceeasi perioada a lui 2006).
Numai ca deficitul de cont curent din primele 6 luni ale anului a fost acoperit in proportie de 40% prin investitii straine directe, care au depasit valoarea de 3 miliarde euro. Lucru care, in conditiile actuale (crizele de pe pietele finaciare si de capital mondiale) nu se va mai intampla si in a doua jumatate anului.
Asa ca tineti-va tare. Pe mine ma bate un gand tare sumbru care imi spune ca predictiile celor de la
Danske Bank sunt extrem de optimiste, in cazul in care banca nationala nu intervine pe piata. Dar vom trai si vom vedea.
Numai bine si ne auzim in doua saptamani.

Niciun comentariu: