marți, 21 august 2007

Profitabilii tarii










Astazi in "ZF" puteti gasi un top al celor mai profitabile companii din Romania pe anul 2006. Conform acestui top, pe profit cel mai bine sta ca si in 2005 Petrom, urmata de Orange si Vodafone pe urmatoarele doua pozitii ale podiumului.



In cea ce priveste eficienta economicaa acestor afaceri, cele mai profitabile (cu mentiunea ca nu avem date despre HVB, BCR, BRD si Raiffeisen) sunt in ordine : Orange (lider si in 2005 la capitolul eficienta economica), Lafarge Ciment (care a reusit surprinzator sa urce o pozitie fata de 2005, reusind sa detroneze Vodafone), Vodafone (care asa cum spuneam a cazut o pozitie fata de 2005), apoi in afara podiumului Carpatcement Hold (care a urcat de pe 6 pe 4 intr-un an de zile), Transgaz (pe 5 ca si in 2005- cea mai eficienta afacere statului roman in ultimii doi ani de zile, desi acesta mai detine in portofoliu Romgaz si Transelectrica, companii cu un profit mai mare decat al celor de la Transgaz).
In acesti doi ani cea mai mare rata de crestere a pofitului au avut-o cei de la Transelectrica, urmati de ALRO SLATINA si de Carpatcement Hold.
Daca stau si ma uit peste acest clasament cel mai important lucru, dincolo de aceste clasificari, ramane faptul ca toate aceste companii si-au marit profitul in 2006 fata de 2005, cea ce denota o imbunatatire la nivelul de management al afacerii. Pana si cei de la Romtelecom, cea mai "ciudata" companie de pe piata romaneasca, reusind o rata de crestere de 1%.
Concluzia e ca in 2005 si 2006 economia romaneasca a avut un ritm de crestere accelerat, in aproape toate domeniile de activitate.
Sa vedem care vor fi cifrele in 2007.
Pesimist din fire, prognozez o scadere a acestui ritm in 2007 la nivel national, o crestere semnificativa pentru companiile cu cifre de afaceri mari (Petrom, Alro, Mittal Steel, Orange, Vodafone si bancile comerciale -BCR, BRD-SocGen, HVB, Raiffeisen) si o stagnare pentru companiile cu o cifra de afaceri sub 500 de milioane.

Niciun comentariu: