miercuri, 21 noiembrie 2007
Pentru automobilisti. Nu, mai degraba pentru economisti
Vroiam sa va povestesc despre Car of the year, insa rezultatul a fost cel evident, castigator Fiat 500, urmat de Mazda 2 si Ford Focus.
Asa ca hai sa va dau o stire cu adevarat interesanta.
Conform ultimelor declaratii facute de oficialii europeni la finalul conferintei internationale asupra produsului intern brut, din 2010 vom avea un nou instrument pentru masurarea bunastarii si prosperitatii unei natiuni dincolo de traditionalul, mult prea conventionalul si mult prea invechitul "Produs Intern Brut". Noul instrument va tinti realizarea unei masuratori reale asupra progresului, o masuratoare care sa ia in considerare si indicatorii sociali si pe cei de mediu.
Produsul intern brut(PIB) a fost creat la finalul crizei de la inceputul anilor '30 si este folosit de toti economistii in masurarea performantelor economice ale unei tari . Cu toate acestea toti expertii sunt de acord ca luat separat PIB-ul nu poate reflecta performantele societatii moderne. Aceasta valoare, ca un indicator al standardului de viata este considerata limitata. PIB-ul nu arata cum este impartita bunastarea unei natiuni si nici nu ia in calcul problemele unui consum sustinut.
In acest moment, ca o alternativa pentru nevoile de masurare putin mai exacte, se foloseste "Indicele de dezvoltare umana" implementat si folosit in special de Organizatia Natiunilor Unite, care reprezinta un instrument de masura al expectativei de viata, cunoasterii, educatiei si al standardului de viata in care PIB-ul joaca un rol important. Un alt instrument care poate fi folosit in determinarea progresului unei natiuni este si "Amprenta Ecologica", folosit de cei de la Wildlife Fund for Nature's (WWF-World Wildlife Fund pentru americani si canadieni), care masoara impactul uman asupra naturii.
Primul pas in realizarea unui proiect mondial de masurare a progresului social a fost facut in iunie 2007 la forumul statistic de la Istambul cand mai multe organizatii internationale au decis implementarea unui program in care institutele de statistica nationale, academiile si consiliile publice si private vor lucra intr-o maniera noua cu societatea civila, care sa conduca catre sensuri mai largi ale bunastarii, in special pe partea sociala si care sa depaseasca astfel intelesurile oferite de indicatorii economici conventionali.
Conform comisarului pe probleme de mediu al Uniunii Europene, Stavros Dimas, prezent la conferinta acest proiect este in lucru, iar pana la finele anului 2010 vom avea o noua formula de calcul care sa ia in considerare si factorii non economici:
"Comisia a inceput studierea posibilitatii de implementare a unui nou indicator care sa masoare progresul influentat de mediu. Indicatorii planificati pentru mediu includ poluarea aerului in orasele mari ale Europei, calitatea aerului respirabil si calitatea apei."
O actiune laudabila zic eu pentru ca produsul intern brut masoara doar valoarea finala a bunurilor si serviciilor, iar in societatea moderna este cunoscut faptul ca bunastarea oamenilor si, ce e extrem de important, calitatea vietii se imbunatatesc pe cale ce acestia devin mai bogati.
In epoca moderna, bunastarea economica nu mai este singura variabila luata in considerare. Calitatea vietii depinde de tipul de bunuri consumate, accesul la serviicii de sanatate, tipul de educatie oferit de stat sau zona de resedinta, relatiile familiale, starea sociala, integritatea oficialilor (asta poate la altii, nu in Romania), etc.
Hai sa traiti stimati comisari europeni si sa dea Domnul ca acesta sa fie primul pas spre o planeta mai curata si mai sanatoasa!!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu