joi, 30 noiembrie 2006

Andrei si Andreea

La multi ani tuturor Ardeilor si Andrelelor. Conform acestei sarbatori romanesti suntem pusi la pastrare. Cine era Sfantul Andrei ? Era fratele lui Simon Petru. Cum nu stiti cine era Simion Petru? Simion Petru s-a numarat impreuna cu fratele sau Andrei printre cei 12 apostoli ai Domnului Iisus Hristos fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Bersaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Israelului de azi (cred?!?! nu m-am documenat foarte bine). Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor.

La romani, adica la noi nu la cei care ne atacau si ne cucereau in 105-106, ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele.

Se spune ca in noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi pe la tara sa se unga gardul de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi; in unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile. Altii fac o cruce de ceara pe care o lipesc la boi, berbeci, armasari, tapi.
Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara din casa, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi(de parca asta depinde de mine sau o fi o chestie exclusivista pentru misogini) , nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, pentru ca e intotdeauna e un totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece(trebuiau sa se scoata si cei care inventeaza traditii).
În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun se spune ca moare(asa ca feriti-va de discutiile cu animalele in seara asta-pentru iubitorii de animale). Si pentru ca trebuia sa mai fie ceva la miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile.
Doar atat se intampla pe 30, nu ai voie sa muncesti (Haleluia, pacat ca se intampla chestiunea asta la fel de des cat reuseste domnul Vadim sa fie treaz), poti sa mori( ca tot mori intr-o zi), ti se pot fura vitele(multumim frumos- si seara sporoasa hotilor), nu se matura(sa nu cumva sa muncim), nu se face pomana(dar cei care isi serbeaza ziua, ei ce fac?) si nu se da nimic cu imprumut(aviz in special, bancilor comerciale si mai ales bancii nationale), etc.
Hm, nu-i rau deloc, chiar mi-ar placea sa traiesc intr-o astfel de lume. Fara munca, dar cu hoti, fara spagi, pomana in varianta oficiala si in care mai ai si voie sa mori.

Niciun comentariu: