miercuri, 30 ianuarie 2008

Vorbe rele

Azi sunt pe fuga.
O sa fiu foarte scurt.
Intre o sedinta si o intalnire vreau sa va mai aduc un alt argumet la teoria mea ca suntem condusi de oameni incompetenti care sunt in functiile respective doar pentru ca "stiu pe cineva"(cum spunea regretatul Toma Caragiu) si din cauza carora suferim noi toti.
Daca ati citit posturile mai vechei intelegeti despre ce e vorba.
Din cate vad din ce in ce mai multi oameni sunt de acord cu teoria mea despre B.N.R., dar nu toti stiu despre ce e vorba.



Marea majoritatea a "analistilor lu' peste" merg dupa cum bate vantul. Atunci cand leul era puternic toti ziceau ca avem o economie care duduie, fara sa vina si cu explicatii. Acum ca e recesiune toti dau vina pe BNR, fara sa aduca insa si argumente in acest sens, doar cateva ideei fara sens.
In afara "analistilor lu' peste" se afla insa oamenii din sectorul privat bancar romanesc care sunt loviti direct de cursul leului. Problema e ca in general acestia evita sa isi exprime parerile despre acest subiect. Iar unul dintre oamenii care stiu foarte bine realitatea economiei romanesti este si directorul general (CEO) al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care spre surprinderea mea isi exprima azi extrem de direct parerea despre B.N.R. si politica sa de floating.
Intr-un interviu acordat Ziarului Financiar acesta spune:
"S-a dus vremea in care aveam o piata inchisa in care autoritatile controlau totul. Acum BNR nu mai controleaza de fapt nimic. Interventiile sale nu ajuta, efectele nu sunt sustenabile: este doar risipa de resurse."
Si continua cu acuze la adresa celor care vegheaza la bunul mers al economiei romanesti, aducand in discutie momentul penibil, despre care v-am mai povestit si eu prin cateva posturi anterioare, in care guvernatorul BNR ne explica cat de puternic e leul:

"Problema trebuia discutata din timp cu sectorul privat si pregatit terenul. Trebuia transmis mesajul clar ca intarirea leului nu era nicidecum efectul vreunei extraordinare performante a economiei; era vorba de o cocoasa artificiala, care avea sa fie corectata mai devreme sau mai tarziu. Ar fi trebuit abandonata mai repede morga cu 'ce buni suntem, ce tare este leul."
Iar spre final isi exprima ingrijorarea vizavi de politica invechita de "managed floating" (flotare controlata a cursului) folosita de BNR-ul:
"Nimeni nu intreaba cat costa. Pana la urma nu faci decat sa induci un anumit comportament jucatorilor care au in cap ideea ca la un moment dat tot o sa intervii si asa intri intr-o problema fara sfarsit. Polonia a renuntat din 2000 la orice interventie pe piata valutara. BNR nu are insa curaj si trebuie sa plateasca. Putea sa se retraga complet daca piata ar fi avut instrumente care sa poata fi cumparate, care sa absoarba bani. Dar piata noastra este tot rudimentara, iar BNR a ramas la sloganul 'nu e treaba noastra'."
Mai multe despre acest interviu de exceptie, din punctul meu de vedere, in Ziarul Financiar de azi.

Niciun comentariu: