marți, 22 ianuarie 2008

Romanii, politica, Gica si DNA


Se pare ca zilele astea "fotbalul" e certat rau de tot cu legea. 
Pe de-o parte avem suporterii care nu sunt de acord cu legea anti-violenta propusa de parlamentarul si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, pe de alta avem cativa actori trecatori de fotbal care se plimba pe la DNA. 


Prima problema e spinoasa, nu are rost sa discutam prea mult despre ea. Suporterii, printre care ma numar si eu, vad in legea asta o promulgare a abuzurilor fortelor de ordine pe stadioanele tarii si ce e cel mai important, o ingradire a drepturilor omului, pe cand conducatorii de fotbal vad in legea asta solutia pentru stoparea violentelor. Numai ca nici unii nici altii nu vor sa inteleaga argumentele taberei adverse, iar aseara, pe TVR 1, am avut prilejul sa vad un nou episod din aceasta disputa de mahala caracteristica fotbalului nostru si Romaniei in general.
De cealalta parte, cum nici conducatorii nu sunt nici pe departe usi de biserica sau modele de moralitate(dupa cum bine stiti), suntem bombardati de cateva zile de "stiri senzationale" care anunta un alt caz penibil pentru DNA. Si anume anchetarea unor "oameni de fotbal", cum le place jurnalistilor sa spuna. 
In aceasta "lista neagra", pe langa "bisnitarii"(Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Cristian Borcea - presedintele executiv la FC Dinamo Bucuresti, Mircea Stoenescu - fost presedinte la FC Dinamo Bucuresti, Gheorghe Netoiu - fost actionar la FC Dinamo Bucuresti, George Copos - patron la FC Rapid, Mihai Stoica - presedinte la Unirea Urziceni, Jean Padureanu - presedinte la Gloria Bistrita si Sica Puscoci - avocat) fotbalului nostru avem si un nume de legenda al fotbalului romanesc, Gheorge, cunoscut sub numele de Gica, Popescu. Un om care a obtinut multe rezultate notabile in cariera lui fotbalistica.
Si chiar el a fost chemat primul la DNA(probabil pentru ca vorbim de cazul cel mai usor din cele anchetate), iar omul nostru, ca un "bun roman" s-a conformat, s-a dus, a discutat, iar la iesire , conform prosport, ofera aceasta declaratie: "Astazi m-am prezentat la DNA pentru a mi se aduce la cunostinta invinuirile. Nu a fost asa cum se precizase in comunicatul DNA. Am aflat din presa si nu mi se pare corect. Am venit impreuna cu avocatul meu si vom pune la dispozitie toate probele care ni se vor cere. Vom lasa justitia sa-si faca datoria sa adune toate problele necesare pentru a afla care sunt adevaratii vinovati. Impreuna cu avocatul meu am luat materialele puse la dispozitie de procurorii DNA si le vom studia. Presa stie oricum mai multe decat mine". 
O declaratie destul de interesanta as spune eu, mai ales ca, daca ati fost atenti, nenea Popescu spune la un moment dat :  "Vom lasa justitia sa-si faca datoria sa adune toate problele necesare pentru a afla care sunt adevaratii vinovati". 
De aici eu inteleg ca totusi cineva este vinovat in cazul lui.
Dar sa reluam, pentru cei ce nu isi mai reamintesc cazul, evolutia evenimentelor in "cazul Popescu": 
Asa cum probabil multi dintre voi stiu cazul acesta are la baza transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray in vara lui 2003 si care s-a desfasurat, conform clubului turc, in urmatoarea ordine cronlogica:
EPISODUL 1 : 1 milion de dolari platiti lui Gheorghe Popescu prin firma fratilor BECALI, "Becali Sport” in data de 1 septembrie 2003
EPISODUL 2 : 100 mii dolari platiti Rapidului prin transfer bancar in data de 10 septembrie 2003
EPISODUL 3 : 500 mii dolari platiti lui Ioan Becali in data de 27 februarie 2004
EPISODUL 4 : 350 mii dolari platiti Rapidului prin transfer bancar in data de 30 aprilie 2004
EPISODUL 5 : 250 mii dolari platiti lui Gheorghe Popescu pentru clubul Rapid in data de 30 august 2004
EPISODUL 6 : 200 mii dolari platiti lui Gheorghe Popescu pentru clubul Rapid in data de 5 ianuarie 2005
EPISODUL 7 : 150 mii dolari platiti lui Gheorghe Popescu pentru clubul Rapid in data de 11 aprilie 2005
EPISODUL 8 : 180.230,18 dolari platiti direct clubului Rapid prin transfer bancar in data de 22 iulie 2005
EPISODUL 9 : 19.762, 82 platiti clubului Tractorul Brasov in data de 19 august 2005
Un total de 2.750.000 de euro, din care pentru Gica Popescu 1.000.000 de euro comision si 500.000 de euro comision pentru Ioan Becali (desi comisionul acceptat la vremea aceea de Uefa era de 10% din suma de transfer), iar in contractul dintre cele doua cluburi suma de transfer era de 1.750.000 de euro. 
La vremea accea Uefa a cerut lamuriri, le-a primit de la Galatasaray ca din Romania nu aveau cum, Ioan Becali a fost suspendat si totul s-a terminat fara vreo interventie din partea organelor statului roman, normal.
Dar nu asta e problema, pentru ca in Romania nu se va face niciodata justitie. Sunt prea multe increngaturi, prea multi bani, prea multe relatii, prea multi lacomi, prea multe buzunare,  prea multe secrete, prea multi care isi doresc imbogatirea rapida, prea multe interese, prea multi oameni insetati de putere care trebuie musai satisfacuti(e). Problema e ca s-au terminat cazurile "caltabosilor", "Monicilor", "Noricilor", "Patricilor", "Zambacianilor", "Popestilor" "Stanestilor", etc. asa ca acum trebuiau gasiti alti pentru continuarea acestui show mitocanesc . Asa ca noul episod DNA aduce in prim-plan "bisnitarii" fotbalului pe post de victime media pentru incompetentii care nu sunt in stare sa guvereze o tara aflata in deriva totala.
Ma deranjeaza ca in acest nou caz de "coruptie" al DNA a fost inclus si un mare nume al fotbalului romanesc. 
Nu m-ar deranja daca as sti ca s-ar face dreptate si el, Gica Popescu, ar plati pentru faptele comise. Dar atata timp cat niciunul dintre cei "inculpati" nu va fi tras la raspundere pentru incalcarea legii, nu inteleg de ce trebuie balacarit in acest mod si o persoana care, din punct de vedere fotbalistic, a lasat ceva in urma. 
Ca si in cazurile mentionate mai sus, ca si in episodul FISC-ului lui Bodu, ca tot vorbim de fotbal, sunt convins ca niciunul nu va plati asa cum merita pentru cea ce a facut. Iar lucrul asta nu face decat sa imi provoaca deopotriva indignare si ingrijorare. Indignare pentru ca anchetatorii stiu ca aceste cazuri nu vor avea niciodata o solutionare si totusi au avansat numele Popescu, iar ingrijorare pentru ca mi se confirma inca o data ca aceasta lupta surda pentru detinerea prim-planului se duce ca o lupta intre barbari, fara scrupule. 
Va dati seama cati bani negri se dau in conturile partidelor, va dati seama cati bani intra in buzunarul politicienilor nostri, va dati seama cati bani se spala in aceasta tara ? DNA-ul e doar un mic motoras de propaganda si de producere de bani. Pentru ca, de exemplu, promulgarea unor legi cu scutiri de taxe si impozite sau "de ajutor pentru industrie" sunt mult mai banoase pentru parlamentari si partide, dar si pentru "afaceristi". Daca vrei sa scapi de ancheta DNA trebuie sa cotizezi in stanga si in dreapta insa valoarea e mult sub prejudiciul adus prin frauda comisa, in timp ce o promulgare de lege e o afacere foarte costisitoare care merge intr-o singura "comisie" si care isi arata roadele in timp, dar care se si amortizeaza mai greu. Si uite asa isi adauga la zestrea din trecut unii politicieni intr-un an "prolific profesional", daca a muncit cu spor, 100 de masini 4X4, 2000 de hectare de teren, milioane de euro in cont. 
Pe langa asta toti "plimbatorii" care merg pe la DNA, FISC, CNSAS, etc. castiga si la capitolul imagine. Unii au parte de o imagine pozitiva(ex. cazul Mona Musca), altii negativa (ex. cazul Remes), dar toti sunt la tv si in presa, numele lor e mentionat peste tot. Asa se impaca si capra si varza, ca asa e in democratie. Numai poporul ramane cu buza umflata.
Singura consolare pentru romanii naivi este ca ii pot vedea la tv si in presa pe unii dintre "marii afaceristi" ai tarii. Doar cei care nu au fost pe la "biserica", ca cei "evlaviosi" sunt iertati. Frumoasa consolare, nu ?
Noua, celor din popor nu ne ramane decat sa ne luptam cu impozitele, taxele si legile anti-violenta.



4 comentarii:

Unknown spunea...

Bai nene, Gica Popescu MERITA sa fie acuzat la un loc cu toti aia, pentru simplul motiv ca este vinovat in fata legii. Cat de vinovat ar trebui el sa se simta este alta discutie, pentru ca cel putin d.p.m.d.v. acuzatiile astea sunt niste ipocrizii...asta e alta problema. Insa nu inteleg ce te deranjeaza ca apare si idiotul ala intre ei? Te-ai gandit vreodata de ce-a acceptat sa joace la Dinamo, clubul ale carui transferuri sunt conduse de fratii Becali? Te-ai gandit vreodata ca poate e cel putin la fel de mult implicat in scandalul asta precum Ioan Becali? Sau poate chiar mai mult? Ce te face sa-l pui pe Popescu in fata lui Becali pe o scara ierarhica a coruptiei si ce legatura are trecutul de fotbalist al unuia cu dreptatea? Daca Hagi ar participa la un viol colectiv alaturi de cinci machedoni necunoscuti de-ai lui, ar trebui sa i se ia partea pentru ca a fost mare fotbalist? Lasa-ne, lasa-ne...

Popescu e un idiot si un ipocrit mult mai mare decat Ioan Becali. Macar despre Becali se stie ce face si omul nu se ascunde dupa deget. Popescu e un sarlatan ce se ascunde in spatele imaginii lui de "fundas al generatiei de aur". Asa ca nu-l apara, nici macar voalat, pentru ca 1. gresesti si 2. iti pierzi timpul degeaba.

Unknown spunea...

Vlade, ca iti place sau nu, Popescu a fost un fotbalist mare pentru Romania si daca citesti cu atentie iti poti da seama ca nu il disculp. Nici mie nu imi place de el, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii recunosc meritele.
Si daca tot suntem o tara de rahat in care vinovatii sunt nepedepsiti, macar valorile sa le protejam de balacareala asta de mahala.
Uite, desi nu sunt exemple ideale si ma duc catre o asociere fortata, vreau sa iti spun cateva chestii, detalii, care nu sunt mentionate in istoria Romanilor. Nu stiu cata lume stie ca Tudor Vladimirescu a fost arestat din mijlocul pandurilor lui, nu stiu cata lume stie ca Horea inainte de a fi tras pe rug era blestemat de preotii romani prin biserici, pentru ca in manualele de istorie nu gasesti detaliile astea.
Desi fortez nota, mi-as fi dorit ca si in acest caz inutil, pentru justitia din Romania, sa se omita acest detaliu numit Popescu.
Si peste timp, oamenii sa isi aminteasca doar cea ce a facut el ca jucator.
Atata tot.

Anonim spunea...

Eu sunt de acord cu Vlad. Daca tot cadem cu totii de acord ca nu va pati nimeni nimic (inclusiv Popescu), macar sa fie tavalit si el prin noroi alaturi de celelalte porcine, sa scapam de imaginea asta a lui de mare afacerist nepatat.

P.S. in manualul de a 12-a (cel putin ala din care am studiat eu) scrie de TeVe ca a fost "saltat" de eteristi din mijlocul pandurilor. Cat despre aia cu Horea si popii, era de asteptat, pentru ca asta era mentalitatea oamenilor atunci. Horea era un razvratit, care se ridica impotriva ordinii lui Dumnezeu (plus ca popimea e ipocrita prin definitie)

Unknown spunea...

Pai si cu miturile ce facem ?