miercuri, 17 octombrie 2007

2 X 2 = ?


Astazi vorbim iar de suporteri, mai exact de suporterii echipei "Progresul Bucuresti" din seria aIIa a fotbalului romanesc, aia multi si rai, pensionari si copii de 14 ani(click pe poza pentru detalii).



Insa inainte de asta as vrea sa va povestesc de un test mai vechi al suporterilor.
Prin anii '90, cand suporterul roman era mai rudimentar, exista un test pentru cei care insoteau "ultrasii" in deplasare. Si cum "fortele de dezordine organizata" nu erau asa zelosi ca acum si mai si stiau sa comunice cat de cat cu specia umana, se intampla ca de cele mai multe ori sa accepte provocarea de a raspunde la un test.
In plus de asta, ce sa faci altceva cand drumul era lung, erai departe de familie, de fotoliul comod din sufragerie, de masa copioasa de duminica, de prieteni, insotind niste dobitoci care sambata si duminica nu aveaualtceva de facut sa mearga la meciuri? Mergea un test (integrama in mintea lor).
Testul era urmatorul : daca 1+1=2, daca 1X1=1, daca 2+2=4 si 2X1=2
atunci 2X2 = ???
Pe vremea aia mergeam destul de rar "in deplasari" pentru ca "eram mic, fara griji si fara bani", dar conform celor discutate cu "veteranii" deplasarilor si din cele vazute "la fata locului" cam 80-90% din cei "chestionati nu stiau raspunsul.
Acum, din pacate, jandarmii nu mai raspund la astfel de provocari, politica jandarmeriei nu mai permite discutia cu suporterul.
Ar fi interesant de vazut cam care mai este ponderea, la mai bine de 10 ani de evolutie de la "ultimul chestionar completat".
Si ca sa nu ziceti ca bat campii degeaba cu chestia asta, iata ce au patit baietii aia din imagine, (comunicatul lor, probabil emis de un pusti de 14 ani , fara nicio schimbare, doar un copy-paste cu ajutorul tastaturii) :
"La acest meci, jandarmii ne-au interzis sa intram pe stadion cu niste foi de hartie trase la xerox pe care vroiam sa le impartim spectatorilor, si in care se vorbea despre sustinerea echipei desi a picat in B.
O noua masura abuziva a jandarmilor, FARA A AVEA NICI UN TEMEI LEGAL.
De asemenea, pe langa asta, nu vroiau sa ne lase nici cu un steag pe care scria "situatie grea, sustinere activa" pe motiv ca INCITA !!! Daca insistai sa ceri explicatii erai amenintat cu amenda pentru "obstructionarea jandarmului in a-si face datoria". Pana la urma, ne-au lasat cu steagul la interventia unui oficial de-al clubului nostru.
Dar asta nu e decat o noua dovada de tampenie din partea jandarmilor, de parca oficialii cluburilor ar fi peste lege ! Daca ei erau siguri ca noi incalcam o lege cu acel steag, nu trebuiau sa ne lase si punct.
Acestea sunt incalcari ale drepturilor garantate de Constitutia tarii, care se intampla etapa de etapa.
Jandarmii sunt stat in stat, si confisca ce vor ei, dupa bunul plac, iar daca comentezi risti si o amenda si bataie...
Sunt lucruri nevazute de camerele de luat vederi si de reporterii televiziunilor..."

Mai multe amanunte au si cei de la onlinesport.ro.
Alte comentarii sunt de prisos.

4 comentarii:

Unknown spunea...

1. Mai vino si tu pe la meciuri, ai ramas in urma :) : "politica jandarmeriei nu mai permite discutia cu suporterul" - asta e un lucru cat se poate de fals.

2. "nu vroiau sa ne lase nici cu un steag pe care scria "situatie grea, sustinere activa" pe motiv ca INCITA" - si totusi tu incercai sa ma convingi ca ma lasa cu stii tu ce la meciul cu Steaua?

Unknown spunea...

1-Din cate stiu eu, mai vin la meciuri, nu asa de des insa mai vin din cand in cand. Tii minte Iasiul ? Nu a fost asa de mult de atunci.

2-Dupa mintea mea, un banner cu "situatie grea, sustinere activa" nu e acelasi lucru cu "acel ceva" pe care vrei tu sa-l iei in ghencea.

Unknown spunea...

1. Da, tin minte, dar am vrut sa fiu rautacios :)

2. Exact, e mult mai putin grav decat ce as face eu

Unknown spunea...

In postul cu meciul de la Iasi e si poza aia facuta de tine cu "nudul in peluza racoroasa".