miercuri, 28 noiembrie 2012

Piața SmartPhone-urilor în trimestul 3 din 2012

Conform datelor preliminare de la IDC piața telefoanelor mobile a crescut cu 2,4%(YoY) în cel de-al treilea trimestru din 2012. În Q312 producătorii de telefoane mobile au livrat comenzi totale de 444,5 milioane de unități(față de 434,1 milioane în Q311):

Pe segmentul telefoanelor Smartphone au fost livrate 179,7 milioane de aparate, față de 123,7 milioane în trimestrul 3 al lui 2011, cea ce înseamnă o creștere de 45,3% :


Leaderul Samsung și-a întărit poziția cu un nou record de vânzări, având un volum de două ori mai mare decât următorul competitor de pe această piață, Apple. Creșterea vine din disponibilitatea pentru un întreg trimestru a modelului Samsung Galaxy S 3, plus abundența de produse smartphone mass-market și mid-range lansate pe piață de compania coreeană.

Vânzările de iPhone-uri ale celor de la Apple au încheiat cam la acceași valoare ca în trimestrul precedent(Q212), adică 26,9 milioane de aparate livrate. Aceste rezultate sunt influențate și de faptul că livrările iPhone 5 au început la sfârșitul lunii septembrie, chiar la încheierea trimestrului, și doar în anumite țări. Pentru analiza vânzărilor iPhone 5 va fi interesant de văzut ce se întâmplă în următoarele trimestre pentru că în prima săptămână(ultima din luna septembrie) în care a fost disponibil a avut vânzări de peste 5 milioane de unități. Urmează trimestrul sărbătorilor de iarnă, trimestrul cu cele mai mari vânzări, iar noul smartphone de la Apple va fi disponibil în mai multe țări.

RIM(Research In Motion), compania ce produce telefoanele BlackBerry, a avut a doua cea mai mare scădere(YoY) dintre companiile din top 5. În mare, scăderea poate fi explicată de faptul că nu au mai lansat de multă vreme un telefon “smart”.
În acest moment oferta de telefoane smartphone a celor de la RIM este destul de veche, iar lansarea modelului Blackberry 10 este anunțată abia pentru primul trimestu din 2013. Din aceste motive e posibil ca la următoarea numărătoare, a trimestului 4, să nu mai găsim RIM în top 5 vânzători globali de smartphone-uri.

Prezența ZTE în top 5 arată că și cei care produc smartphone-uri low-cost au locul lor, în special în țările cu economii emergente. Evoluția ZTE vine în mare parte din creșterea vânzările în China, dar analiza IDC a identificat progrese semnificative și în alte țări cu economii emergente(ex. Mexic)

Locul 5 ocupat de HTC se datorează în mare parte vânzarilor obținute din comercializarea HTC One X și EVO 4G. Un alt atuu pentru HTC a fost evoluția vânzărilor din zona Asia-Pacific care a mascat declinul de pe piețele mature, în special cele din America.
Pentru viitorul apropiat HTC a pariat pe Microsoft, având în plan lansarea în trimestul 4 2012 a două modele(8X și 8S) ce vor rula pe sistemul de operare Windows Phone 8. Rămâne de văzut dacă și cum vor reuși cei de la HTC să îi convingă pe utilizatorii Android sau/și iOS să treacă la un alt smartphone ce rulează pe o altă platformă.

Și la final, pentru cei care au avut răbdare să citească până la capăt și ca să ne jucăm puțin, aș vrea să fac o “predicție”:

Tind să cred că nu îi vom mai vedea pe cei de la HTC în topul pentru trimestrul 4 2012, dar rămîne să vedem cu ce surprize vor veni ei. Așa cum s-a întâmplat acum ceva vreme cu Nokia, care a pierdut locul în top în fața celor de la RIM, tind să cred că a venit timpul ca un alt producător să ia locul celor de la HTC.

Voi ce “predicție” dați?

Rezultatele le analizăm peste câteva luni când apare următorul raport.

Niciun comentariu: