miercuri, 5 ianuarie 2011

Monolog pentru președintele României

Domnu' președinte zice pe Mediafax despre întârzierea accesului la spaţiul Schengen:

"Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen, pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate".

Conform Mediafax, Traian Băsescu a menţionat însă că este "evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona Justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile."

Delarațiile vin după ce, din păcate pentru România, mecanismul de cooperare şi verificare a fost anexat ca o condiţie pentru aderarea la spațiul Schengen.

M-am prăpădit insă de râs (și plâns în același timp) când am citit explicația cu care domnia sa își asumă "responsabilitatea politică" :

"...pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate".


Hai lasă-mă. Mai am puțin și îmi vine să dau o lacrimă, "dragă Stolo", când citesc aceste vorbe de duh.
Nu mai erau vinovați și te găsiși matale să sari repede în putina cu rahat să te mânjești repede în eroul care se sacrifică pentru poporul său.

După care, fiind o declarație pentru proști, bineînteles că a trebuit să puncteze faptul că nu el e cel vinovat pentru întârzâiere, ci alții.
A trebuit să le explice alegătorilor săi pe litere(a, b, c, d, e...), ca la dobitoci, că el și-a asumat răspunderea, doar așa de ochii lumi. Alții sunt de fapt vinovații: "este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona Justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile".
E frumos cum luptă, luptă și iar luptă domnia sa. Cu toată lumea bineînteles și impotriva tuturor vânturilor din pupa. Mai, mai să te ia plânsul.

Păi bine domnu' președinte, am înțeles gargara asta ieftină cu "îmi asum responsabilitatea politică" care în esență nu înseamnă absolut nimic.
E ok. Merge la fanii dumitale, ăia care ascultă manele și care votează după cum le zice " bărbatu' " acasă.

Da' cu restu'? Ce facem cu restu'? Că și ăia e români și "vrea" să trăiască și ei bine. Sau măcar un pic mai bine, dacă nu se poate "să trăiți bine".

Hai să zicem că trecem peste treaba cu pozatul în victimă și ființă asomată. Așa ești matale și trebuie să te acceptăm ca atare.

Întrebarea e ce facem cu problema, că trebuie să o rezolvăm, iar mătăluță, după cum te-ai tot lăudat ești un "manager" jucător.
Păi dacă ești jucător hai să jucăm ceva. Măcar o mică încălzire să facem și noi dacă tot nu ne putem califica în Champions League. O fandare, un joc de glezne că îngheață de tot spaţiu Schengen așteptându-ne pe noi. Mătăluță și ăia de pe lângă dumneata vă lăudați acum câteva luni că intrăm în spațiul Schengen cum se lăuda Borcea că o duce pe DINAMO în Champions League.
Numai că, vezi mata, aici se joacă pe banii și pe bunăstarea poporului român, nu ale lui Borcea. Matale ești angajat al poporului român, nu proprietarul lui. Să nu uiți asta. E important.

De-aia mătăluță ar trebui să vii cu soluții, nu cu victimizări puerile pentru telenoviste. Că de-aia ești manager-ul unei țări.
Dacă tot te dai jucător, păi joacă bre. Hai măcar o încălzire.
Lasă naibii odată declarațiile tabloide și apucă-te de treabă.
Un manager, dacă e manager:
1- ar identifica problema
2- ar identica cauza care stă la baza problemei
3- ar stabili soluțiile și impactul lor
4- ar alege cea mai bună soluție(din punctul lui de vedere, de mare manager ce duce firma până la cer). Asta numai după o analiză amănunțită.
5- ar rezolva problema
6- s-ar asigura că problema este rezolvată și că aceasta nu se va mai repeta.

Dacă vrei să o iei în termeni mai simpli e așa: Pleci de la problema reală, faci o analiză, creezi un model, faci un altgoritm pe care il testezi, după care îl implementezi.

Hai că se poate! Hai să ajungem măcar la "lăsați-ne să ne pregătim pentru spaţiul Schengen"!
Hai dom' președinte că se poate.

UPDATE, cu mulțumiri Luciniei și Mădălinei pentru link-uri:
1- Vasile Pușcaș despre amânarea la spațiul Schengen
2- Dan Mihalache - Hârtia de turnesol a derivei politicii externe

'

Niciun comentariu: