vineri, 6 august 2010

Inadmisibil

Asta e cuvantul care descrie, dupa mintea mea, prestatia lui Dinamo din seara asta.
Inadmisibil ce s-a intamplat la Split. E inacceptabila o astfel de prestatie la un club care plateste un antrenor si niste jucatori cu sute de mii de euro pe an per cap de vita furajera.

Iar antrenorul mi se pare principalul vinovat. Si nu numai la meciul asta, dar asta e alta poveste.

Inteleg gargara aia ieftina cu declaratii pompoase pe la televizor, sa parem inteligenti, draguti cu presa, sa ne facem o imagine de intelept al fotbalului. Inteleg si partea cu "sa vina suporterii la stadion", inteleg greutatile cu care se confrunta, dar de antrenat, de tactica si conditia fizica a jucatorilor se ocupa cineva?  

Stimabilul, pe care eu il cred mai slab decat Talnar, a gresit tactica si analiza adversarului grosolan.

Inainte de meci, pe 4 august, s-a apucat, ca de fiecare data, sa pozeze in ipostaze de Ferguson / Mourinho in fata jurnalistilor. Pentru ca ii place lui sa para un nu stiu ce guru in fata unor tute blonde care nu au in cap decat faptul ca trebuie sa faca sex cu fotbalistii ca sa fie si ele bagate in seama de tabloide si in fata unor cretini care scriu in ziarele de sport doar despre cine cu cine se mai cearta, ce jucator si-a mai luat nu stiu ce chiloti sau cine s-a mai cuplat cu Cristiano Ronaldo.
Si a grait asa in fata babuinilor:


"Meci diferit faţă de ceea ce a fost la Bucureşti. Croaţii au simţit forţa noastră şi vor aplica altă strategie. Nu vor mai juca 3-4-3 ca acum o săptămînă, vor evolua 4-2-3-1 ca la meciul cu Dinamo Zagreb. Am luat în calcul şi prelungirile! Sîntem pregătiţi de orice. Nu vom juca defensiv. Ofensiv? Poate, o să vedem."

Iar babuini au aplaudat si au scris vorbele de duh in ziar. Declaratia o puteti gasi pe net.

Si dupa ce a declarat asta va dati seama ca nimeni de la locul faptei, oligofreni in materie de fotbal, n-a putut sa ii dea macar un sfat prietenesc, ca de la jurnalist la furnizor de cancanuri utile, si sa-i spuna omului ca toata presa croata stie formula de joc(4-3-3), iar aia nu are nicio legatura cu bazaconiile pe care le zice el la discutiile cu "presa". 

Nici nu era logic sa joace asa cum prevedea domnul Andone.
Cum naiba sa joace aia doar cu un singur atacant cand ei aveau nevoie de minim 2 goluri ca sa se califice?  Doar nu jucau in fata Barcelonei.

Hajduk era nevoita sa atace si nici nu pot sa imi imaginez de ce ar fi jucat in 4-2-3-1, o formula de joc folosita mai mult atunci cand vrei sa incerci sa aperi un rezultat si sa scapi pe contra-atac.
Bine, formula asta mai e folosita si la echipele mari, in cazul in care ai jucatori foarte buni, de viteza si care joaca din maxim 2-3 atingeri. Insa la Hajduk, sa fim seriosi, nu era cazul.
Cred ca doar domnul Andone ne poate explica de ce dansul avea impresia ca Hajduk va juca in formula 4-2-3-1 sau poate stiti voi. Eu nu ma prind. 

Si ghiciti ce, Hajduk a jucat 4-3-3 cu : Subasic - Oremus, Maloca, Buljat, Strinic - Brkljaca, Andric, Tomasov - Ibricic, Vukusic si Anas Sharbini, exact cum prevedeau jurnalistii croati.
O formula previzivibila pentru multi, nu si pentru domnul Andone.

Tristetea cea mai mare este ca Dinamo a pierdut calificarea in fata unei echipe foarte slabe.
Hajduk, la cum s-a prezentat ea in meciurile cu Dinamo, e o echipa cu 3 jucatori de mare perspectiva, nu buni, si restul pamant.

Si chiar daca nu ghiceai formula de joc a celor din Split, tot nu trebuia sa ratezi calificarea.
Tot ce trebuia sa faca domnul Andone era sa inchida spatiile de patrundere, sa foloseasca 3 mijlocasi tehnici care sa poata tine balonul si sa faca lansari pe un varf de viteza, croatii fiind extrem de lenti in aparare.

Formula ideala era 4-2-3-1:
-4 fundasi care sa fie comasati pe zona centrala a apararii pentru blocarea atacantilor astfel incat sa nu se creeze brese pe zona careului de 16 metri lasand marginile libere pentru ca oricum Hajduk nu e o echipa care sa joace pe centrari si pe baloane aruncate in careu, ci din contra pe patrunderi in viteza.
Pe faza ofensiva fundasii trebuiau atentionati  ca nu pot urca in atac decat la fazele fixe.
-2 mijlocasi defensivi la sustinerea apararii si care sa blocheze patrunderile mijlocasilor. Iar in faza ofensiva doar unul sa poata urca pentru sustinerea celor 3 mijlocasi de creatie + pressing cu cei 3 in momentele de echilibru numeric pe anumite zone de actiune.
-2 mijlocasi tehnici pe bezni care sa aiba sarcini defensive de blocare a mijlocasilor laterali adversi doar in momentele in care incearca patrunderi pe benzile laterale + 1 central, care sa sustina pe faza defensiva cei doi mijlocasi defensivi si sa creeze densitate in zona centrala.
Pe faza ofensiva cei 3 mijlocasi trebuiau obligati sa incerce pastrarea posesie cat mai mult posibil si ulterior multe lansari peste aparare catre singurul varf de viteza.
-1 varf ("Poacher" in limbaj tehnic), care trebuia sa fie neaparat de viteza(caracteristica de baza a Poacher-ului) si care sa stea tot timpul la limita offside-ului pentru a profita de lentoarea fundasilor croati.


Singurele lucruri pe care domnul Andone trebuia sa le faca la meciul asta, ca sa nu piarda calificarea, era sa il blocheze om la om pe Tomasov-ala care a dat gol la Bucuresti(putea sa il puna pe Kone, iar cand acesta lua galben sa faca schimb cu N'Doye), pe Vukusic si pe Anas Sharbini.
Pe faza ofensiva trebuia sa incerce lansari rapide prin cei 3 mijlocasi de creatie catre varful de viteza.
Atata tot.

Cum a raspuns domnul Andone la formula lui Hajduk s-a vazut in cele 90 de minute de joc.

A folosit formula corecta (4-2-3-1), tinand cont de ce are la dispozitie, insa a facut niste greseli flagrante in alegerea titularilor si a asezarii in teren, greseli care par a deveni obisnuinta la domnia sa.

A inceput in formula:

Curca - Scarlatache, Moti, Garat, Pulhac - N'Doye, Kone - Torje, Ad. Cristea, L. Ganea - Niculae

GRESELILE DOMNULUI ANDONE

1- ALEGEREA TITULARILOR:
Problema e ca nu o sa pot intelege niciodata cum de Marius Niculae a jucat in locul lui Andrei Cristea. Mi se pare cea mai mare gresala si una fara absolut niciun sens.

Ok, inteleg ca nu te prinzi cum joaca aia si ca nu anticipezi formula lor de joc, care pentru multi era normala, dar sa joci cu un atacant de careu care nu poate sa faca nimic si sa il tii pe bara pe unu de viteza, indicat pentru astfel de meciuri care mai e si cel mai bun atacant din lot in momentul asta e de neimaginat pentru un antrenor care profeseaza in prima liga.

Pe langa gresala asta flagranta nu inteleg nici de ce joaca Moti si Liviu Ganea:
- Moti e clar ca e intr-o eclipsa totala de forma, pana si orbii vad treaba asta.
Dansul vad insa ca se ambitioneaza sa joace cu o epava.
- nici Liviu Ganea nu inteleg de ce e titular.
Pana acum baiatul asta nu s-a remarcat cu nimic, in afara de faptul ca sunt vreo 20-30 de insi in tribuna care ii striga numele si il aclama la fiecare gresala sau reusita. O juca pentru ca trebuie sa fie baietii aia fericiti.
Alt motiv nu vad pentru ca in meciurile jucate pana acum nu a demonstrat absolut nimic.

In cea ce priveste FAZA DEFENSIVA(cea mai importanta in seara asta pentru Dinamo), pe langa introducerea in teren a lui Moti, domnul antrenor a mai facut niste greseli catastrofale:
- Nu l-a blocat pe Tomasov om la om, ci doar zonal si astfel majoritatea actiunilor periculoase ale lui Hajduk au plecat de la el.
- I-a tinut pe Pulhac si Scarlatache foarte departe de fundasii centrali lasand astfel pe acestia din urma sa se lupte 1 la 1 cu atacantii croati.
Si mai mult de atat, mult mai important, spatii de patrundere pentru atacanti intre fundasul de banda si cel central (vezi faza primului gol). O gresala pe care trebuia neaparat sa o corecteze pentru ca si la Bucuresti am luat un gol asemanator, numai ca patrunderea a fost facuta spre interior si nu exterior, cum a fost acum la Split. Victima in ambele cazuri , deja celebrul Moti.

In FAZA OFENSIVA am jucat execrabil.
a) - In prima faza datorita faptului ca mijlocasii si fundasii laterali croati au creat o foarte mare densitate pe benzi, nelasand spatii de patrundere pentru Torje si Liviu Ganea, dublandu-se foarte bine.
Prin faptul ca Adrian Cristea a fost blocat aproape om la om in jumatatea croata + dublaj pe fazele cand avea mingea.
Si binenteles "last but not least" prin ajutorul dat de domnul Andone antrenorului croat atunci cand a ales sa joace cu un atacant static, iesit din forma, si ineficient precum Niculae in locul unuia de viteza precum Andrei Cristea, care putea oricand surprinde apararea extrem de lenta a croatilor.

b) - In a doua jumatate am dominat teritorial insa fara sa dezvoltam ocazii de gol, doar cateva actiuni haotice si suturi de la distanta in plopi.
Oricum era logic ca vom juca mai bine in a doua parte tinand cont de faptul ca in prima parte croatii depusesera un foarte mare efort, iar energiile lor erau pe terminate.
In a doua jumatate e de criticat si atutudinea delasatoare a jucatorilor care, chiar si fara suportul antrenorului,  puteau totusi inscrie "daca isi doreau mai mult" calificarea.

Si uite asa, dupa 17 Nentori Tirana-Knattspyrnufelag Reykjavík-Elfsborg, Dinamo mai adauga o victorie in lupta pentru titlul de cea mai slaba echipa romaneasca participanta in competitiile europene. 

Altii joaca mai departe in cupele europene, noi ramanem cu un deranjant Hajduk - DINAMO 3-0
Marcatori: 
- Vukusic(11)
- Brkljaca (22)
- Tomasov (38)

UPDATE:
 ASA A JUCAT DOMNUL                                                                                 Formula normala din
          ANDONE                                                                                                  punctul meu de vedere
 



























Din pacate dansul a jucat pe margini, lasand multe spatii libere pe zona centrala a apararii, nu a aglomerat centru terenului, de unde croatii si-au creat ocazii si a jucat in fata cu un atacant de forta foarte avansat si izolat in locul unuia de viteza.
Total anapoda.


UPDATE 2:
Sper ca schimbarile lui Garat si Torje au fost din cauza unor accidentari !!!

Niciun comentariu: