vineri, 11 iunie 2010

Bucuresti-Munchen-Poznan

Am tot zis ca o sa postez cateva cuvinte despre calatoria la Poznan.
De zbor nu am mare lucru sa va zic. Cateva aventuri la Bucuresti, ca de obicei. Am ramas impresionat insa de organizarea, diplomatia si modul de viata al celor care lucreaza in aeroportul din Munchen.

Munchen-ul, desi l-am vazut mai mult din aeropot, din cate am vazut pot sa zic ca e un oras extraordinar, iar noaptea Alianz Arena, din afara, e o imagine spectaculoasa.

Legat de destinatia finala, Poznan e un oras vechi de peste 1.000 de ani, capitala a regiunii Wielkopolska.
Cei din Poznan se lauda ca orasul lor a fost prima capitala a poporului polonez, iar insemnarile din vremea crestinarii arata ca acesta era cartierul general al conducatorilor de la acea vreme, multi dintre ei fiind inmormantati chiar in catedrala din Poznan.
Astazi Poznan-ul este unul dintre cele mai importante centre economice si culturale ale Poloniei cu o populatie de aproximativ 600.000 de locuitori. Orasul e si un important centru universitar, avand aproximativ 150.000 de studenti.
Ca arhitectura Poznan-ul e o combinatie intre nou si vechi in care poti gasi aliniate mai multe stiluri in jurul vechii structuri romane. Fiind pe lista oraselor organizatoare al urmatorului Campionat European de Fotbal, pregatirile pentru EURO 2012 se vad la tot pasul, iar dezvoltarea e evidenta.


La felul in care arata si caracterul oamenilor de acolo eu as compara Poznan-ul cu Timisoara.

Legat de chestiile practice paritatea leu-zlot e de 1 la 1, taxi-ul are pornirea aproximativ 6 lei si pretul pe km este de aproximativ 2,5 lei. La mancare nu va recomand ciorba, in rest puteti incerca orice. Daca va duceti pentru shopping puteti gasi o sumedenie de lucruri interesante.

Putin mai jos un colaj cu cele mai nereusite poze facute pe traseul asta:

2 comentarii:

Unknown spunea...

Daca asa arata Timisoara...ma bucur mult ca n-am calcat niciodata pe acolo :)

Stii ce nu inteleg? 150.000 de studenti intr-un oras cu 600.000 locuitori? Si tu ai pus doar poze cu strazi pustii, si niciun club de noapte :)

Unknown spunea...

Din cate am inteles sunt 900.000 cu "satele" limitrofe.
Asa zic ei, ca au aproape 150.000 de studenti. Ti-am povestit din ce am auzit de la oamenii aia.
Am urcat cele mai nereusite poze, facute intr-o zi in care la ei era nu stiu ce sarbatoare si totul era inchis. Am cautat un restaurant deschis, sa mananc, jumatate de oras.
Mai sunt unele poze insa alea nu le fac publice.
Daca vrei sa te duci intr-un club poti incerca Jack Daniel's Club, e foarte aproape de piata din centru si e foarte ok ca atmosfera.