sâmbătă, 12 iunie 2010

11 iunie, o zi importanta pentru Slatina

11 iunie e o zi importanta pentru fotbalul slatinean.

Acum cativa ani, mai exact pe 11 iunie 2005 echipa cumparata de la Craiova si denumita ulterior Oltul Slatina se lupta pentru a nu retrograda in liga a-III-a.

La acel meci, disputat impotriva celor de la International Curtea de Arges, era necesara o victorie si conform traditiei romanesti toti stiau ce au de facut, in afara de jucatorii din Curtea de Arges, in special portarul lor incapatant si nestiutor.

Si chiar daca arbitrii acelei intalniri au dat 100 de lovituri libere din preajma careului pentru slatineni, vreo 30 de cornere, chiar daca n-au vazut vreo 20 de offside-uri flagrante, scorul in minutul 86 era tot 0-0.

Cum jucatorii "slatineni"(craioveni la origini) pareau incapabili sa inscrie din faze mai putin dubioase, in minutul 87, arbitru(un mare arbitru roman, poate cel mai mare, Marian Salomir) a fost nevoit sa acorde un penalty la o centrare in careul celor din Curtea de Arges, iar stadionul "1 Mai" din Slatina, exasperat pana in acel moment de ratarile monumentale ale jucatorilor "slatineni"(craioveni la origini), a fost patruns de un ras izbavitor. Era clar chiar si pentru cel mai sceptic spectator ca Slatina trebuia sa ramana in liga a-II-a. Numai ca jucatorul care a executat penalty-ul, Calotescu, a tras slab si portarul oaspetilor Pampea(un fel de "Romica Bunica" inversat), in necunostinta de cauza, a reusit sa respinga.
Si astfel, pe 11 iunie 2005, dupa un 0-0 rusinos, Oltul Slatina a retrogradat.

La exact 5 ani de la acel eveniment, dupa ani de chinuri, fotbalul slatinean a avut din nou sansa de a scrie o noua pagina de istorie, numai ca acum lupta se ducea pentru promovare si nu retrogradare.


Inainte de ultima etapa din liga a-III-a, seria a IV, clasamentul arata asa:

locul 1 - FCM Targoviste 76 puncte - 33 de meciuri, 24 de victorii, 4 egaluri si 5 infrangeri - golavaraj(58 - 19) +39
locul 2 - Alro Slatina 75 puncte - 33 de meciuri, 22 de victorii, 9 egaluri si 2 infrangeri - golavaraj(74-27) +47

In ultima etapa, pe 11 iunie 2010, echipa din Slatina trebuia sa invinga si cei din Targoviste sa faca egal sau sa piarda.
Numai ca in ultima etapa a fost programat meciul direct intre FCM Targoviste si Alro Slatina, chiar la Sotanga(ŞOTÂNGA), locul in care si-au disputat meciurile de acasa cei din Targoviste.
Asa ca cei din Targoviste erau clar favoriti la promovare - isi jucau promovarea acasa si aveau doua variante(victoria sau egalul).

Pe o arena mica si neincapatoare de aproximativ 2.000 de locuri, unde au fost prezenti si aproximativ 300 de slatineni, Alro Slatina, condusa din teren de Ionut Lutu(da, chiar el, eterna speranta), a dominat jocul atat cat a fost nevoie, adica pana la marcarea unicului gol al meciului. Golul victoriei si al promovarii a fost marcat de Marian Voicu in minutul 58. Din acel moment "targovistenii" au cotrolat jocul insa fara mari emotii pentru portarul slatinean.
Dupa ce tot sezonul s-au chinuit sa nu treaca pe locul 1, impiedicandu-se pe unde te asteptai mai putin, Alro a reusit cea mai mare performanta a fotbalului slatinean de dupa '89: promovarea in liga a-II-a.

Si ca sezonul fotbalistic sa fie cu adevarat reusit pentru  slatineni mai trebuie ca marti, 15 iunie 2010, CSM Slatina sa invinga Petrolul Ticleni in barajul pentru promovarea in liga a-III-a, meci ce se va desfasura de la ora 17:30 pe stadionul Municipal din Rm. Valcea.

Ca fapt divers povestea fotbalului slatinean incepe pe la 1920, inaintea multor cluburi cu traditie din Romania, iar in sezonul 1924-1925 s-a reusit prima performanta.
Oltul Slatina, echipa de atunci, a ajuns pana in sferturile campionatului romanesc.

UPDATE: 

CSM Slatina a promovat in Liga a-III-a dupa 4-0 cu Petrolul Ticleni.

2 comentarii:

pELo spunea...

si ?? lasi dinamo si te apuci sa sustii echipa locala ??...ca am vazut ca e la moda practica asta... :)))) doar de la liga 2 in sus, bineinteles... :))))

Unknown spunea...

Nu o sa "las" DINAMO(la greu), cum zice profetu', asta e clar. Nu sunt tulcean ca altii care "suportau" shtoia si dupa s-au transformat in suporteri ai Deltei din Tulcea.

Slatina e doar ceva special. Chiar am fost pe stadion in 2005 sa vad acel meci. La asta din 2010 nu am reusit sa ajung.