joi, 28 ianuarie 2010

pana la urma e iPad

Asa cum ziceam intr-un post anterior Apple si-a lansat azi tableta.

Am aflat ca a fost ales numele iPad si nu iSlate, cum vehiculau unii. Nu are toate functiile la care ma asteptam eu insa, dupa mine, e mult mai ok decat Kindle, plictiseala care i-a entuziasmat pe unii si care n-a reusit sa rupa barierele mediocritatii. Datorita multitudinii de optiuni si aplicatii(unele le-am anticipat, altele probabil ca trebuie sa mai astepte) pe care le are cred ca iPad poate fi o reteta de mare succes. Motivele pentru care zic asta le-am explicat aici

Legat de proprietatile lui, iPad-ul are functiile pe care le asteptam si o mare surpriza.


Dispune de procesor Apple A4 de 1 Ghz, o greutate de numai 0,68 kg pentru varianta WiFi si 0,73 Kg la varianta WiFi+3G, o inaltime de 24,28 cm, latime de 18,97 cm si are 1,34 cm grosime. Mai sunt, din ce-am vazut si auzit, o busola, conectivitate Bluetooth 2.1, microfon si speaker. Bateria tine 10 ore (timp in care poti sta pe net, sa vizionezi materiale video sau sa asculti muzica), un mare plus pentru un astfel de produs. Tot la capitolul "disponibil pe iPad" mai sunt si 12 aplicatii preinstalate, niste versiuni multi-touch ale unor aplicatii Mac. Poate fi conectat la un sistem cu Mac OS sau Windows. Utilizatorii pot deasemenea descarca noi aplicatii create special pentru iPad, dar si aplicatii pentru iPhone. Cei care au si iPhone si iPad pot sincroniza aplicatiile intre ele.
E important de stiut ca nu trebuie il folositi la o altitudine mai mare de 3.000 de metri, la -20 de grade sau la peste 45 de grade Celsius. 

Surpriza cea mai mare si care cred ca va face iPad-ul un real succes vine de la capitolul cost. Desi se vehiculau preturi intre 700 si 1.200 de dolari(vezi post) Apple a comunicat ca preturile pentru iPad pornesc de la 499 dolari la versiunea de 16 GB fara 3G, pret comunicat pentru Statele Unite(in Romania probabil ca vom avea parte de lacomia comerciantilor si vom gasi iar preturi umflate cu pompa). Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.

iPad-ul poate fi folosit ca e-reader extrem de usor, dar, asa cum mentionam anterior, este si un instrument de entertainment si gaming("vinovati" aici fiind cei de la EA Games), un fel de multi tasking tablet, sa il poti folosi la birou, acasa, pe strada, in vacanta, oriunde doresti. Adica acolo unde limitatul Kindle nu ajunge.

Extrem de importante sunt functiile de e-reader, care permit descarcarea cartilor electronice direct pe iPad dintr-o librarie virtuala a Apple, iBook, punctul unde se aseamana cu Kindle. 
Tot la capitolul e-reader, asa cum spuneam si in postul de dinaintea lansarii, publicatiile-presa scrisa(vezi video mai jos) se vor putea reinventa prin crearea unor aplicatii dedicate iPad-ului care sa ofere cititorului o experienta noua, mult mai aproape de dorintele sale (vezi postul anterior).

Imi pare rau insa ca Steve Jobs nu mi-a indeplinit toate dorintele din postul de care va tot zic, dar de data asta, tinand cont ca e prima versiune, am sa-l iert. O sa ii dau oricum un mail cu toate cerintele mele, ca tot am vazut ca merge treaba asta la americani(vezi reclama Windows 7 care ruleaza acum in State).

Probabil ca in viitor, atunci cand si publisherii vor fi interesati mai mult de acest produs, vom ajunge si la celelalte optiuni pe care le mentionam in postul prelansarii iPad si care nu se regasesc acum in varianta 1.0.


Keep in touch.





Mai multe detalii despre iPad puteti gasi la adresa : www.apple.com/ipad/

UPDATE 1:

Niste oameni l-au incercat si zic ca nu e chair foarte simplu:




Iata cateva impresii ale celor de la www.engadget.com :

- Se simte detul de greu daca este tinut intr-o mana.
- Ecranul este uimitor, cu o rezolutie de 1024x768. Seamana foarte mult ca un iPhone urias.
- Viteza procesorului (1GHz) uimeste. Este foarte rapid. Paginile web se incarca foarte repede, scrollul alunecand usor. Intrarea si iesirea din aplicatii se face foarte repede.
- Nu exista multitasking - nu poti rula mai multe programe in acelasi timp (spre exemplu sa asculti muzica in timp ce navighezi pe internet sau citesti o carte). Aceasta este dezamagirea cea mai mare a noului iPad, tinand cont de viteza cu care lucreaza.
- Citirea de carti electronice este adusa la un nou nivel, elementele vizuale marind foarte mult experienta cititului.
- Nu are camera, nici foto, nici video, eliminand posibilitatea conferintelor video. Nu poti trimite SMS-uri, neexistand niciun astfel de applet.
- Ruleaza sistemul de operare iPhone OS 3.2
- Tastatura on-screen e buna, nu grozava, nu reactioneaza asa repede ca la prezentarile video.
- Cel putin pentru moment nu a fost confirmat suport Flash pentru paginile web.

Niciun comentariu: