marți, 25 septembrie 2007

FABULA (pe parte) ECONOMICA


Intr-o lume imaginara departe de realitatea romaneasca, in anul x, luna y si ziua z un grup de angajati ai unei companii cu renume de pe piata au decis trecerea la un protest spontan condusi de liderul de sindicat.

Un protest in momentul in care activitatea tuturor celor implicati in "revolta" aducea companiei unele dintre cele mai slabe rezultate si binenteles unele dintre cele mai mici venituri din istoria "post-tiranista". Toate acestea (atentie sporita!!!) in conditiile in care vorbim de o companie cu o istorie, un prestigiu si un renume invidiate de multi . Vorbim de o companie la care in fiecare an se cer rezultate exceptionale, nu de o companie medie sau mica la care eficacitatea si eficienta sunt trecatoare.



In plus, in aceasta poveste imaginara, trebuie de asemenea mentionat ca protestul spontan al angajatilor avea la baza conflictul dintre acestia si clientii companiei care, nemultumiti de calitatea serviciilor prestate de catre companie, le adresau angajatilor injurii si amenintari.

Si astfel angajatii, oameni cu caractere slabe, agasati, deranjati, speriati si obositi de aceste injurii si amenintari, uitand de indatoririle lor, se considera victime in acest conflict si cer patronatului intreruperea contractului de munca.

Pe scurt, pentru ca nu vreau sa lungesc aceasta poveste, in urma acestui protest spontan intens mediatizat de catre cei din presa vremii, patronatul, nedorind pierderea clientelei care asigura supravietuirea companiei, decide demiterea cu efect imediat a celor impliati in protest si trecerea in ritm de urgenta la un program de redresare a companiei.

In urma acestor masuri drastice, clientii decid la randul lor, continuarea colaborarii cu compania noastra "pana la adanci batraneti" aratandu-si de asemenea suportul pentru proiectul de redresare propus de companie.

AND THEY LIVED HAPPILY EVER AFTER
THE END 1
Dar asta se intampla numai in carti. In viata reala din Romania doar clientii (fetii frumosi, printii sau cum vreti voi sa le spuneti) si angajatii(zmeii, capcaunii, balaurii, etc.) se aseamana cu cei din basmul nostru. Patronatul, cel care decide viitorul "povestii noastre" e cu totul si cu totul altfel.

La un protest asemanator cu cel din povestea noastra al unor "jucatori"din cadrul unei companii de succes veti gasi de fiecare data un patronat care sa se comporte in totala antiteza cu cel din basmul nostru.

Cu siguranta veti gasi in istoria unei anumite activitati din Romania un actionar tuciuriu, scund, dubios si incult care sa sara in sus, sprijinit de ceilalti 8 actionari, si sa "atace"(cuvant specific presei din "realitatea romaneasca") culmea, clientii companiei prin declaratii razboinice in presa :

----Daca vor razboi, razboi vor avea cu mine! O sa ii propun domnului ..................... sa intruneasca Consiliul executiv si o sa cer marirea preturilor ................ Incepand de maine o sa fac si o plangere penala impotriva acestor "clienti"----

Si astfel, in urma acestei atitudini "manageriale de succes", clientii, nemultumiti de serviciile companiei, jigniti de cuvintele unui oligofren si revoltati de atitudinea companiei, se injumatatesc ajungand chiar pana la o cifra ridicola si critica pentru o companie cu un asemenea statut. Doar cei incapatanati si branduiti pana in maduva oaselor ramanand alaturi de companie si de acel ideal vechi al companiei de mult apus.

Iar acesta este doar un episod dintr-o serie de gafe monumentale ale unor asa zisi "manageri de succes" care au facut avere, nu prin viziune, strategie si decizii coerente, dupa cum bine puteti observa, ci prin diverse manevre si butoane bine apasate. E vorba de un management care, inconstient de reactiile pe care le genereaza fiecare decizie si luare de pozitie vizavi de clienti, se intreaba in momentele de cumpana din viata companiei unde sunt "clientii aceia fideli" care alta data aduceau invidie si respect din partea concurentei si a celorlali factori din universul economic.

Asa ajungem de la acel "AND THEY LIVED HAPPILY EVER AFTER" din basme sa avem in viata reala romaneasca un "AND THEY LIVED WRONGFULLY EVER AFTER".

THE END FINAL

A, SI SA NU UIT : ORICE ASEMANARE CU PERSONAJE SAU CAZURI REALE ESTE PUR INTAMPLATOARE !!!




Niciun comentariu: