sâmbătă, 21 aprilie 2007

Shockwave Politic


Asist zilele astea la probabil cea mai idioata si cea mai ilogica miscare politica din Romania, suspendarea presedintelui. Zic idioata pentru ca nu cred ca de asta aveam nevoie in acest moment. Nu stiu care le sunt interesele, insa stiu cu siguranta ca nu asta trebuie sa se intample in lumea politica romaneasca de azi. Pentru mine erau mai importante reformele economice decat schimbarea presedintelui, dar poate ca aceste reforme nu exista. Pentru ei(politicienii) se pare ca e mai interesanta si mai importanta disputa asta, atata timp cat ideei si proiecte legislative nu prea au .
Primul pas catre aceast razboi politic a fost facut la alegeriile prezidentiale si parlamentare din Romania 2004, unde poporul roman si-a exprimat in cel mai prost mod cu putinta dreptul electoral. 

Multi nu au mers la vot (cea mai mare rata de absenteism la urne), iar restul au votat dupa speranta, ideal, crez, manipulare, nervi, mesaj electoral(Sa traiti bine) si indoctrinare. Astfel am ajuns sa avem cea mai frumoasa salata de beof politica, unde nimeni nu putea guverna fara cel putin alti 2 parteneri politici. Cum puterea atrage si nimeni nu vroia sa se dea batut, s-a creat o coalitie foarte pestrita (PD, PNL, PC si udmr). Adica un om de stanga (PD), unul de dreapta (PNL), un conservator (10 pentru moralitate - isi tradeaza partenerul din campania electorala-PSD-ul- pentru a trece in tabara dusmana) si o minoritate aberanta care numai in Romania poate guverna. Toate astea numai pentru a avea puterea, pentru felia aia mare de tort ce sta si asteapta sa fie devorata.
Dupa cateva clipe de plansete electorale si imbratisari fictive a inceput sa se vada si ruptura. Si cum cainele nu se poate intelege cu pisicile, lupta politica a ajuns sa fie din ce in ce mai intetita, fiecare apeland la diverse tertipuri, razboiul biletelelor in cazul Patriciu sau Alro Slatina fiind doar 2 exemple din lupta intre palate. Dar cea ce cred ca a pus insa capac acestui scandal a fost raportul Tismareanu cand presedintele tarii a reusit cea ce nimeni pana la el n-a reusit, sa adune toata clasa politica romaneasca impotriva sa. Daca pana la acel moment cei din opozitie ii lasau pe cei de la putere sa se balacareasca mai rau ca in mahala, din acel moment toate armele au sarit pe presedinte. Nu poti sa condamni, cel putin azi, in Romania “comunismul” sau in orice caz nu asa de direct. Nu poti sa incriminezi fosti membri de partid comunist Vadim, Iliescu, Vacaroiu etc. de apartenenta la un sistem pe care inca(din fericire) destui il considera gresit.
Un alt episod in lupta politica a fost studiul dosarelor securitatii. Si surprize surprize, nu toate dosarele au fost arse, asa cum multi se asteptau. Daca domnul Iliescu si-a pregatit foarte amanuntit in toti acesti ani iesirea de la putere si de la controlul absolut al dosarelor comuniste alaturi de amicii din PSD (Vacaroiu, Geoana, Adrian Nastase, etc) si de cei care i-au fost intotdeauna alaturi (Vadim, securisti si ceilalti acoliti), restul au intampinat probleme la rezolvarea sub o forma sau alta a dosarelor din trecut. Cate spagi, amenintari si interventii or fi fost facute pentru a scapa de ochiul asa zisei opinii publice din Romania numai DUMNEZEU stie.
Domnul Basescu, Stolojan si domnul Tariceanu sunt exclusi din start de la studiere, insa surpriza nu toti au putut scapa.
Cel mai rasunator, din punctul meu de vedere a fost “dosarul Felix” al prietenului puterii guvernamentale romanesti, fost turnator, actual patron si imbarligator (inteprinzator-daca il intrebati pe dansul) Dan nume de cod “Felix” Voiculescu.
Aceasta a fost lovitura in ficat a presedintelui Romaniei catre premier si catre cel care, desi un om politic obscur, isi baga nasul in masinaria puterii, in lupta dintre palatul Cotroceni si palatul Victoria. Si cum raspunsul “amicului” Tariceanu nu putea intarzaia, apare de unde nu crezi si de unde nu vezi dosarul ministrului Acasa TV, la vremea accea, Mona pe nume de cod “Dana” Musca.
S-au mai despartit si PNL-istii lui Stolojan de cei ai lui Tariceanu si Patriciu, au mai fost si alte certuri(ex: la TVR cearta dintre premier si presedinte), gafe si cate si mai cate.
Astfel ajungem in ziua de azi, dupa cateva luni de discutii pe tema suspendarii presedintelui. Aici incepe joaca(un meci de fotbal ii zic eu) de-a politica, intre un dibaci presedinte (plangacios la nevoie) si niste gafeori de exceptie.
Si cum la un moment dat se parea ca toti cei ce initiasera aceasta miscare de suspendare pareau sa se razgandesca, presedintele actioneaza promt. Din dorinta acerba de a recastiga electoratul de partea sa, presedintele anunta subit in “Cotidianul” intr-un interviu acordat Corinei Dragotescu ca daca v-a fi suspendat isi va da demisia. Si astfel presedintele arunca in teren o provocare. 2-0 pentru presedinte (in fotbal 2-0 e cel mai periculos scor in opinia necunoascatorilor si a jurnalistilor)
Cum adversarii politici ai presedintelui nu exceleaza la capitolul intelect, acestia musca puternic din momeala si decid sa continue procesul de suspendare al presedintelui convinsi de spusele presedintelui ca isi va da demisia. Telefoane in miez de noapte catre parteneri, planuri, strategii de suspendare in sunet de cucuvea, iar telefoane de confirmari catre toti membri de partid pentru asigurarea votului de suspedare.
Se ajunge in parlament si rezultatul e zdrobitor 322 la 108. 2-1 pentru presedinte. Si cam asta e, de aici se joaca dupa cum vrea presedintele. Eu zic ca se va termina 6-1 pentru presedinte.
In prostia lor adversarii politici si-au facut-o cu mana lor. Problema lor cea mai mare acum este ca Basescu i-a strans pe toti laolalta, toti au votat impotriva lui iar poporul v-a vota impotriva lor la referendum. In loc sa-l izoleze la Cotroceni, ei au gafat jucand decisiv impotriva unui Garry Kasparov “dambovitean” incercand sa-l inlature.
Adversarii presedintelui, zic eu au gresit pentru ca nu au privit in trecut. Poate ca e patetic exemplul pe care il dau insa mi se pare cel mai edificator “Cunoscandu-ne trecutul, lucram in prezent pentru a ne construi un viitor mai bun si mai sugur”. Cam asta trebuiau sa faca adversarii presedintelui chiar daca lucrurile sunt acum la un alt nivel, ei insa au raspuns la impuls si nu la ratiune. Nu degeaba presedintele are renumele de “jucator”. S-a jucat cu mintile si puterea lor.
Daca va aduceti aminte, in plina era PSD Basescu a castigat alegerile pentru primaria Bucurestiului. Si atunci ca si in 2004 alegerile au fost un adevarat soc. Nu multi credeau in succesul domnului Basescu. Si atunci ca si acum, la primul mandat Basescu a avut langa el adversari, atunci toti consilierii erau din PSD, acum partidele politice. Si atunci ca si acum presedintele s-a plans de colaboratori. Probabil ca toti va amintiti celebrul slogan “Dati-mi consiliul si veti avea un Bucuresti mai bun”.
La fel va fi acum. Primul pas este ipostaza de victima a presedintelui care cu ajutorul canalelor media va ajunge sa fie considerat o victima a sistemului ticalosit si un erou al lutei anti-coruptie. Astfel populistul om politic va fi inconjurat de simpatie si admiratie din partea electoratului, iar adversarii sai nu vor avea ce face.
3-1 pentru presedinte.
Va urma votul la referendum. Multi deja sunt de partea lui, unii vor fi atrasi de mesajul razboinic si atitudinea spartana din perioada imediat urmatoare, altii(ca si mine) vor considera ca schimbarea presedintelui nu este cea mai buna decizie in a cest moment si vor vota in favoarea lui (pentru a va da un exemplu clar pentru mine va fi prima data cand voi merge la vot, nici nu stiu sa pun o stampila, voi merge pentru ca nu mi se pare ca schimbarea aceasta isi are rostul), iar ultimii vor privi impotenti la acest show prezidential. Eu pronostichez un 80% pentru presedinte.
4-1 pentru presedinte. De aici inainte credeti ca va mai putea cineva sa carcoteasca sau sa comploteze impotriva presedintelui ??? Dupa acest pas, la viitoarele alegeri presedintele va merge pe sloganul “dati-mi un partid de guvernare si veti avea o Romanie mai buna si mai sigura”. Iar cum romanii “pun botul” la orice tampenie (vezi cazurile Caritas, F.N.I., “Sa traiti bine”, etc.) victoria este asigurata.
Exact ca la alegerile pentru Bucuresti, asistam, cred eu in aceasta perioada la un episod istoric, un schimb de putere intre PSD - Iliescu (cei care au dominat lumea politica romaneasca in ultimii 17 ani) si PD - mai exact Basescu. Daca va fi aceasta schimbare de la un sistem escroc moderato-comunist catre unul mai putin escorc moderato-democrat ramane de vazut. Toate piesele puzzelului indica asta.
Si inca ceva, inca nu pot sa cred ca adversarii politici ai presedintelui credeau ca el isi va da demisia pentru ca mai apoi prin jocul lor obscur sa-l elimine de la participarea la viitoarele alegeri. Oricum niciunul din ei nu va putea comenta pe aceasta tema, poate doar domnul Geoana (cel care a prezentat notele informative alepresedintelui catre Serviciile Secrete). Premierul este exclus din start – remember – anuntul cu demisia de anul trecut. Felix e discreditat, Vadim e Vadim, Gusa e prea mic, iar restul nu conteaza.
Si la final, o mica intrebare pentru cunoscatori, ce se intampla daca la referendum prezenta la vot nu atinge borna de jumatate plus 1 ???

Niciun comentariu: