marți, 19 decembrie 2006

Casa dolce casa -

Usor, usor ne integram in Uniune si pentru multi romani, printre care subscriu si eu, aceasta integrare este o nebuloasa la capitolul cunoastere a legilor sau normelor europene.
Cel mai greu insa de prevazut este, cum va fi viata dupa integrare. Politicienii spun ca va fi mai bine, dar cine ii mai crede pe ei. Poate o sa fie mai bine pentru ei. Pentru popor insa vor urma niste ani de regasire si "integrare". Si pentru ca nu cred tot ce zboara am incercat si eu sa aflu ceva intr-un domeniu spinos al economiei,cel putin la noi, si un domeniu care ma intereseaza IMOBILIAR.


Curiozitatea, ca sa fiu sincer nu a plecat din dorinta de a ma muta sau vreo investitie intr-un imobil. A fost doar o intrebare la schimbarile pe care le-am observat in 2006 in piata romaneasca. Am incercat sa aflu de ce s-a decis domnul Tiriac, un fixist in materie de investitii, sa intre pe aceasta piata destul de volatila cu o investitie initiala pompata undeva intre 200 si 400 de milioane de euro, conform ultimului "Top 300 cei mai bogati romani".
In principiu, conform teoriei economice cu care ma bat toti la cap totul pleaca de la tendinte. Si asa am inceput cercetarea. Conform raportului comisiei europene, din experienta ultimilor ani in tarile care au aderat la Uniunea Europeana pretul pentru un apartament NOU sau teren a crescut cu cel putin 85% fata de vechiul pret ajungand chiar pana la o crestere cu 165% fata de pretul anterior aderarii.
De ce aceste cresteri ? In primul rand pentru ca cererea a fost mai mare, pentru ca oferta era foarte mica, la standarde de calitate la nivele foarte joase, pentru ca au intrat investitori noi si in numar mare care aveau nevoie de sedii si nu in ultimul rand pentru ca pretul era foarte scazut in comparatie cu tarile europene incurajand astfel investitia intr-un nou sediu.
Daca e sa pornim pe aceeasi "teorie" europeana Romania n-ar trebui sa faca nota discordanta fata de trendul european.
In primul rand datorita faptului ca cererea este extrem de mare in acest moment. Urmand ca o data cu intrarea in Uniune aceasta cerere se se dubleze.
O alta cauza care s-a regasit si in celelalte tari care au aderat anterior Romaniei la Uniuea Europeana in ultimii 15-18 ani in tara noastra nu s-a mai construit aproape nimic, determinand o crestere si mai accentuata, iar marile "proiecte" in derulare nu se vor finaliza, daca se vor finaliza vreodata, in urmatorii 6-10 ani.
Aceast fapt face ca pe piata din Romania sa nu existe practic apartamente noi de vanzare.
La aceste considerente negative ale pietei imobiliare romanesti se mai adauga si alte cateva caracteristici ale economiei romanesti:
- pretul pentru teren, mult mai mic fata de tarile europene. Pret ce va creste extrem de mult in urmatorii 10 ani.
-costurile de construire foarte scazute; de 3-4 ori mai mici decat in Uniunea Europeana.
-dobanda bancara anuala( nu dobanda anuala efectiva) in Romania este de aproximativ 7-9%, in timp ce in Uniunea Europeana aceasta nu trece de 4,5 %. Iar prognoza prevede o scadere a dobanzii bancare si in Romania.
In concluzie, preturile pentru terenuri si apartamente vor cunoaste o crestere accentuata in urmatorii ani, iar prognoza pentru urmatorii 2 ani indica o crestere cu aproximativ 70-80% fata de pretul actual.
Asa ca daca vreti sa investiti in perioada urmatoare intr-o afacere sigura sfatul meu este sa va axati pe imobiliare.

Niciun comentariu: