duminică, 5 septembrie 2010

Mercato – episodul 4: Primera Division - Spania

Ieri, datorita unor evenimente fericite, n-am putut sa scriu articolul promis asa ca va trebui sa decalam putin seria aparitiilor.

Ieri ar fi trebuit sa vorbim de campionatul Spaniei.

Primera Division este al 3-lea cel mai cheltuitor campionat din Europa dupa Premier League si Serie A. Partea buna a lucrurilor pentru spanioli e ca la ei vara asta a fost un oarecare echilibru intre venituri si cheltuieli.
Cluburile din Primera au cheltuit 261.270.000€ pe transferuri si au incasat 260.770.000€ din jucatorii vanduti, cea ce inseamna un minus de doar 500.000€. Ca de obicei, cluburile care au cheltuit cel mai mult pe transferuri au fost Real Madrid si FC Barcelona.
La capitolul incasari, Valencia(club cu mari probleme financiare) a facut afaceri de 83,55 milioane euro, fiind clubul cu cele mai mari incasari din transferuri dintre toate cluburile de fotbal din Europa.

Real Madrid: Jose Mourinho, noul antrenor al galacticilor, a trasat o alta linie pentru campania de transferuri a lui Real Madrid, aducand mai mult jucatori de viitor decat valori certe, asa cum era obiceiul lui Florentino Perez pana sa vina antrenorul portughez. Mourinho a adus jucatori in valoare de 81 de milioane, a vandut unul pe 10 milioane la Tottenham in ultima secunda de mercato si a lasat mai multi jucatori sa plece pe gratis(Guti, Raul, Metzelder etc.).
La capitolul achizitii sunt de notat transferurile lui: Angel di Maria-Benfica, Mesut Ozil-Werder Bremen, Sami Khedira-Stuttgart, Pedro Leon-Getafe, Ricardo Carvalho- Chelsea si Sergio Canales-Racing Santander.
Au plecat: Guti-Besiktas, Raul-Schalke, Christoph Metzelder-Schalke si Rafael van der Vaart-Tottenham(ultimul transfer al verii).
O campanie scurta, cu cateva propuneri interesante. Ramane de vazut insa in ce sistem va juca Mourinho sezonul asta.


FC Barcelona: Clubul catalan a achizitonat doar 3 jucatori, insa a adus nume mari in echipa. Campania din vara asta s-a axat, ca si in ultimii ani, pe gasirea acelui varfului de atac care ar putea savarsi opera de arta a lui Guardiola.
E limpede ca Guariola inca incearca sa gaseasca varful ideal pentru fenomenala lui echipa. Dupa incercarile cu Eto’o-un muncitor desavarsit si Ibrahimovic-un magician, antrenorul catalan si-a fixat atentia asupra unor atacanti cu un alt profil. Dupa certurile cu capriciosii Eto’o si Ibrahimovic, concentrati mai mult pe propriile realizari si mai putin pe cele ale echipei, el s-a orientat dupa niste jucatori cu un spirit de lucru in echipa mult mai dezvoltat.
Pentru atac i-a adus pe : David Villa-Valencia si Adriano-Sevilla. Si cum nu avea in lot un mijlocas defensiv de calitate, de care echipa lui are mare nevoie, l-a adus pe unul dintre cei mai buni jucatori pe postul asta, daca nu chiar cel mai bun, Mascherano.
La capitolul plecari sunt de notat: Zlatan Ibrahimovic-AC Milan, Yaya Toure-Man City, Dmytro Chygrynskiy-Sahtior, Thierry Henry-NY Red Bulls, Rafael Marquez-NY Red Bulls si Aleksandr Hleb-Birmingham.

Valencia: Liliecii au vandut foarte mult si e foarte probabil ca sezonul asta vor suferi  pe parte sportiva. Visteria clubului s-a imbogatit insa cu aproape 57 de milioane de euro numai din transferurile realizate vara asta.
I-au cumparat pe:  Roberto Soldado-Getafe, Tino Costa-Montpellier, Mehmet Topal-Galatasaray, Aritz Aduriz-Mallorca si Marius Stankevicius-Sampdoria
I-au vandut pe: David Villa-FC Barcelona, David Silva-Man City, Nikola Zigic-Birmingham, Alexis-Sevilla, Carlos Marchena-Villarreal si Renan-Internacional

Atletico Madrid: dupa un sezon cu suisuri si coborasuri Atletico Madrid vrea sa revina in forta sezonul asta si pe baza constructiei de anul trecut sa atace locul 3.
I-au adus pe: Filipe-Deportivo La Coruna, Diego Godin-Villarreal, Mario Suarez-Mallorca, Diego Costa-Valladolid si Fran Merida-Arsenal.
Au plecat: Jose Manuel Jurado-Schalke, Roberto Jimenez-Benfica, Eduardo Salvio-Benfica si Pablo Ibanez-West Brom.

Malaga: a fost probabil cea mai mare surpriza de pe piata transferurilor in Spania, cheltuind nu mai putin de 17 milioane de euro vara asta.
Au venit: Sebastian Fernandez-Banfield, Salomon Rondon-Las Palmas, Sandro Silva-Brasil, Eliseu-Lazio Roma, Kris Stadsgaard-Rosenborg, Rodrigo Galatto-Atletico Paranaense, Ruben-Cartagena, Javier Malagueno-Indios si Portillo-Malagueno.
Au plecat o serie de jucatori imprumutati si altii liber de contract iar clubul nu a reusit sa adune niciun euro din vanzarea de jucatori.

Sevilla: a avut o campanie destul de linistita.
Au venit: Tiberio Guarente-Atalanta, Alexis-Valencia si Luca Cigarini-Napoli. Imprumut au venit Arouna Kone-Hannover si Martín Caceres-FC Barcelona, iar liber de contract a venit Mouhamadou Dabo-Saint-Etienne.
Au plecat: Adriano-FC Barcelona, Sebastien Squillaci-Arsenal plus o serie de jucatori lasati liber de contract sau imprumutati.

De notat ar mai fi si campania celor de la Espanyol Barcelona care au achizitionat jucatori 3 jucatori interesanti: Pablo Osvaldo-Bologna, Sergio Garcia-Betis si Jesus Datolo-Napoli.
Au plecat: Nicolas Pareja-Spartak Moscova si Moises Hurtado-Olympiakos plus o serie de jucatori lasati liberi de contract sau imprumutati.

Restul echipelor au facut transferuri mici sau au adus jucatori liberi de contract(ex. Hercules Alicante care l-a adus pe David Trezeguet de la Juventus)

Nimic nou in Spania, din punctul meu de vedere.  Sezonul asta cred ca va fi o reeditare a celui de anul trecut cand Real si Barca au avut la final peste 25 de puncte fata de locul 3.
Pentru locurile 3 si 4, cele pentru Champions League, cred ca vom vedea o lupta intre Atletico Madrid, Sevilla, Mallorca, Villareal si Valencia, cu un plus pentru Atletico.
Ramane de vazut daca Mourinho mai poate sa ne surprinda cu ceva. Cred ca ii va fi foarte, foarte greu sa rapuna Barcelona. Daca o va face va fi cu adevarat cel mai mare antrenor al tuturor timpurilor.


Putin mai jos un tabel cu cifrele finale in materie de transferuri pentru cluburile din Primera Division:



'

Niciun comentariu: