joi, 2 septembrie 2010

Mercato – episodul 2: Serie A - Italia

In ultimii 10 ani Serie A a devenit un campionat in care banii, ca valoare, sunt din ce in ce mai putini. Asa ca de ani buni Italia nu mai surprinde la capitolul bani cheltuiti pe transferuri. Anul acesta insa Milan a facut cateva afaceri foarte bune. Genoa s-a miscat destul de bine si ea, la fel si Napoli. Juventus si Roma, dupa mine au facut greseli mari. In rest, asa cum vad eu lucrurile acum, INTER, Roma, Lazio, Palermo, Fiorentina, Sampdoria si celelalte echipe au coborat ca valoare a loturilor.

Milan: Dupa campania din vara lui 2010 s-ar spune ca A.C. Milan, a doua echipa a orasului Milano, s-a intarit cel mai mult si cel mai bine dintre toate echipele de top europene. E clar ca s-a intarit cel mai bine dintre toate echipele din Italia.
L-a adus pe Ibrahimovic(un mare campion pacalit constant de impresari si un om care tot se chinuie sa castige Liga Campionilor) de la Barcelona si Robinho(un talent care va muri speranta ce tot promite prin tabloide ca fiecare an e anul lui de glorie) de la Manchester City.
Cu o formula de atac Robinho-Ronaldinho-Pato-Ibrahimovic, intr-o probabila formula de joc 4-2-3-1, echipa lui Allegri, noul antrenor al celor intitulati “diavoli”, pare principala contra-candidata la titlu pentru INTER.
Pe langa cele 2 mega transferuri de atac Milan-ul a reusit sa se intareasca si in aparare. L-a luat pe Amelia-portar(bunicel pentru o rezerva, zic  eu) de la Genoa, Sokratis Papastathopoulos(un fundas excelent din punctual meu de vedere, dar care ar trebui sa mai creasca) tot de la Genoa, Mario Yepes de la Chievo si un interesant Kevin Princ Boateng de la Portsmouth.
Dar peste toti astia, cea mai mare realizare a Milanului, e ca l-a luat pe Daminuta(jucatorul de fotbal cu cele mai multe poze si cea mai mare activitate pe Hi5) pe care l-a dat apoi imprumut in serie C3 la Juve Stabia. Neavand un Bamboo de calibrul celui din Bucuresti, omul nostru a fost dat afara dupa 2 saptamani. Acum e prin serie D la cei de la L'Aquila, nou promovata.
La capitolul plecari cele mai importante sunt cea a lui Borriello la A.S. Roma si Huntelaar la Schalke. Au mai plecat mult prea batranii Favalli, Dida si Kaladze, precum si Amantino Mancini(a expirat imprumutul de la Inter si Milan nu a dorit sa activeze clauza de rascumparare din contractul de imprumut) si Zigoni la Genoa.


INTER: Dupa sezonul fabulos de anul trecut INTER-ul n-a facut mai nimic pe piata transferurilor. Cea mai mare realizare a campaniei asteia de transferuri a fost ca l-a “vandut”, pe gratis, pe cel mai important jucator, Daminuta, la rivala din oras, care dupa o secunda l-a trimis in vacanta la Bamboo-ul din serie C3, asa cum va ziceam mai devreme.
Lasand gluma la o parte, Inter-ul  s-a concentrat pe aducerea tinerelor sperante(Coutinho-de la Vasco da Gama, Biabiany-Parma, Faraoni-Lazio). Dintre toti baietii astia am impresia ca doar Coutinho are o mica sansa reala de afirmare. O campanie foarte slaba tinand cont ca acum la INTER este antrenor unul care, pentru a face performanta, se bazeaza pe sclipirile unor jucatori de geniu si nu pe o pregatire desavarsita a jocului asa cum sunt, din punctul meu de vedere, Mourinho, Ferguson sau Ancelotti.
La capitolul plecari cred ca a fost o gresala transferul lui Arnautovic la Werder, INTER-ul avand un mijloc destul de subtire pe faza ofensiva. O absenta importanta pentru sezonul asta va fi si retragerea lui Toldo din activitate. Au mai plecat: capriciosul Balotelli la Manchester City, eterna speranta portugheza Quaresma-la Besiktas, Donati la Lecce, Mattia Destro la Genoa si Rene Krhin la Bologna.

Roma: Dupa un sezon reusit alaturi de Ranieri si tratativele de preluare aproape finalizate cu grupul Unicredit a pachetului majoritar al clubului, A.S. Roma a incercat in perioada de mercato sa atraga jucatorii de care are nevoie pentru depasirea obstacolului numit locul 2. Problema e ca nu au adus un atacant de mare valoare. In ultima zi de mercato au reusit sa dea lovitura cu Borriello insa nu stiu daca el se va adapta in sistemul folosit de Ranieri unde atacantii trebuie sa fie foarte mobili.
Sau poate schimba Ranieri sistemul tinand cont de faptul ca l-a mai adus si pe Adriano(o mare gresala din punctul meu de vedere), un alt atacant care e axat mai mult pe forta decat pe viteza.
Pe langa cei doi atacanti au mai venit: Fabio Simplicio-Palermo, Guillermo Burdisso-Rosario Central, Castellini-Parma, Aleandro Rosi-Siena.
La capitolul plecari sunt: Luca Toni-Genoa, Marco Motta-Juventus, Alessio Cerci-Fiorentina, Ricardo Faty-Aris Salonic, Marco Andreolli-Chievo, Simone Sini-Lecce, Max Tonetto si Guilherme Artur.
Per total o campanie foarte slaba, putin mai buna decat cea a INTER-ului.

Juventus: Dupa un sezon catastrofal batrana doamna incearca(de data asta prin metode mai apropiate de fotbal decat de frauda) sa readuca gloria fotbalistica din era Moggi. L-au adus antrenor pe Delneri(o gresala, din punctul meu de vedere) si multi jucatori care nu par a fi solutii viabile(lideri de care clubul parea si pare sa aiba nevoie) pentru ambitiile clubului torinez.
I-au adus pe Fabio Quagliarella si Leandro Rinaudo de la Napoli, pe Armand Traore de la Arsenal, Alberto Aquilani de la Liverpool, Milos Krasic de la CSKA Moscova, Leonardo Bonucci-Bari, Jorge Martinez-Catania, Simone Pepe-Udinese, Marco Storari-Sampdoria, Davide Lanzafame-Parma si pe Marco Motta-Roma.
Sunt multi jucatori achizitionati, bunicei, insa niciunul nu are profilul unui lider si colac peste pupaza l-au dat si pe Diego la Wolfsburg, lasandu-l pe eternul Del Piero sa care povara care apasa asupra batranei doamne. Au mai plecat: Trezeguet- Hercules Alicante, Christian Poulsen-Liverpool, Camoranesi-Stuttgart, Zebina-Brescia, Fabio Cannavaro-Al Ahli, Sebastian Giovinco-Parma, Candreva-Udinese, Ciro Immobile-Siena si Cristian Pasquato-Modena.

Napoli: Au un antrenor foarte bun, un patron inteligent cu putini bani, dar cu ideei foarte bune si incearca sa construiasca o echipa competitiva pentru a fi anul viitor in Champions League. L-au luat pe Nicolao Dumitru- un SUEDEZ(da ba astia din presa sportiva din Romania !?!?! SUEDEZ, nu roman), fan DINAMO BUCURESTI care nu prea stie cine e shtoia(foarte rari oamenii astia de valoare) de la Empoli.
Au mai venit: Edison Cavani-Palermo, Cristiano Lucarelli-Parma, Jose Ernesto Sosa-Estudiantes, Luigi Vitale-Livorno, Cristian Bucchi-Cesena, Jacopo Dezi- Giulianova

Lazio: inca se lupta in mizerie. Cu un patron foarte limitat si fonduri aproape de zero, Lazio incearca sa supravietuiasca si sa faca minuni prin achizitia unor tineri de perspectiva. I-au luat pe: Javier Garrido-Manchester City, Fernandes Rosario Pedro-Benfica, Hernanes-San Paolo,  Alvaro Gonzalez -Nacional Montevideo si Mark Bresciano-Palermo.
La capitolul plecari ar fi de notat urmatoarele: Aleksandar Kolarov s-a dus la Manchester City, Thomas Hitzlsperger la West Ham, Marco Faraoni a plecat la INTER, Stephen Makinwa s-a dus la Larissa, iar Sebastiano Siviglia, Roberto Baronio, Ousmanne Dabo si Julio Cruz au plecat liberi de contract.

Genoa: putem zice ca s-a intarit pentru ca a atras cativa jucatori interesanti precum: Rafinha- Schalke, Miguel Veloso-Sporting Lisabona, Zucullini-Hoffenheim sau Luca Toni-AS Roma. Au mai venit: Kaka Kaladze-Milan, Linus Hallenius-Hammarby, De Oliveira-Naval, Andrea Ranocchia-Bari, Gergely Rudolf-Debrecen, Mattia Destro-INTER, Carvalho Eduardo-Braga, Chico-Almeria si Gianmarco Zigoni-Milan, dar acestia nu par a fi, cel putin la prima vedere, de calibrul celor mentionati anterior.
Problema pentru Genoa e ca a si vandut multi jucatori, unii dintre ei chiar jucatori de baza: Salvatore Bocchetti-Rubin Kazan, Sokratis Papastathopoulos-Milan, Alberto Zapater-Sporting Lisabona, Robert Acquafresca-Cagliari, Marco Amelia-Milan, Stephan El Shaarawy-Padova, Danijel Aleksic-Crotone, Dejan Lazarevic-Torino si Isaac Cofie-Torino.

Celelalte posibile surprize ale campionatului: Palermo, Fiorentina, Sampdoria, Parma n-au facut cine stie ce transferuri.

La o analiza sumara Milan pare cea mai puternica echipa din Italia la momentul asta. Cu un antrenor nou si cu un lot puternic Milan pare a fi principala contracandidata a INTER-ului pentru “Lo Scudetto”. Au multa fantezie si calitate in lot.

INTER-ul pare in scadere, iar Moratti cred ca si-a cam pierdut interesul dupa ce si-a vazut visul implinit, Champions League. Poate vinde echipa.
La echipa a adus un antrenor nou care, din pacate, nu pare a fi potrivit pentru o echipa muncitoare si bine organizata. Asa cum vad eu lucrurile acum cred ca INTER-ul nu isi va mai putea apara cele 5 titluri castigate in ultimii 5 ani.

Roma la fel, cred ca nu e pregatita pentru a castiga titlul sezonul asta. Asa cum e ea acum Roma pare o echipa fara obiectiv, conducerea administrativa fiind mai degraba concentrata pe incheierea tranzactiei cu cei de la Unicredit. A investit in aducerea lui Adriano, dupa care, dandu-si probabil seama ca transferul va fi un mare esec s-a orientat pe pista Borriello.

Juventus-ul pare a fi cam la fel ca anul trecut. Multe transferuri fara cap si un antrenor nou care mie mi se pare slab pentru astfel de provocari.

Napoli si Genoa sunt echipe de urmarit, numai ca au problem la capitolul constanta in joc.

Iar plutonul urmaritor: Fiorentina, Palermo, Lazio si celelalte nu par a avea forta necesara pentru duce lupta pana la final cu cele 6 mentionate mai sus.

Ramane sa vedem cum vor sta lucrurile si in mai anul viitor, atunci cand se stabileste cine a castigat si cine a pierdut, pentru ca ce iei din piata nu inseamna neaparat garantia castigului.

'

4 comentarii:

Alex spunea...

de cand a cazut in B, Juve si-a schimbat total modul de a proceda in transferuri. astept ca justitia italiana sa aiba curaj sa trimita si cealalta echipa a puterii (inter) impreuna cu empoli si frosinone. :D
in rest, da. Juve nu a fauct transferuri mari, delneri nu e benitez, dar cu modestie si echipa fara sanse, italia a castigat campionatul mondial in 2006.
a. un punct IMPORTANT la Juve: e SINGURA mare echipa care mizeaza in continuare in mod special, pe jucatori ITALIENI. :)

Unknown spunea...

De cand a fost retrogradata juve a aflat ca fotbalul se joaca pe teren, nu la masa arbitrilor.

Ma bucur ca tu speri in juve si in faptul ca veti lua campionatul. Vorbim dupa 10 etape sa imi zici cum sta juve. S-ar putea sa ai o surpriza.

Eu am impresia ca dobitocii aia de la drughi dupa 10 etape se apuca iar de alergat dupa autocarul echipei. Dar hai sa nu anticipez. Vedem dupa 10 etape ce face juventus.

Oricum, daca e sa o luam dupa campania asta voi chiar stati bine fata de Inter. Ati facut multe transferuri.

Ce "mandrii"/"mize" aveti si voi(fanii lui juve) de cand nu mai castigati nimic: "SINGURA mare echipa care mizeaza in continuare in mod special, pe jucatori ITALIENI" !?!?!?!?!?!

Doamne fereste!

Da, e adevarat ca juve "mizeaza" oarecum pe italieni, dar asta e doar pentru ca nu au cap sa faca transferuri adevarate.

Dar vezi ca nu e singura "echipa mare"(ca vad ca si asta e un criteri de departajare la voi) care promoveaza italieni. Si Roma face la fel, aia chiar din pepiniera proprie. Si mult mai bine ca voi atat timp cat au rezultate mai bune cu bugete mai mici ca voi.

Imi place ca mizati pe italieni, mai ales pe aia tineri de genul Sebastian Giovinco.
Atat de mult mizati pe ei ca ajung sa va injure cand pleaca imprumut la alte echipe.

Anonim spunea...

citez : "Napoli: Au un antrenor foarte bun, un patron inteligent cu putini bani, dar cu ideei foarte bune si incearca sa construiasca o echipa competitiva pentru a fi anul viitor in Champions League. L-au luat pe Nicolao Dumitru- un SUEDEZ(da ba astia din presa sportiva din Romania !?!?! SUEDEZ, nu roman), fan DINAMO BUCURESTI care nu prea stie cine e shtoia(foarte rari oamenii astia de valoare)....."

Nicolao Dumitru ii fan Dinamo ..pentru ca se simte ca acasa acolo, negru fiind. Si un alt motiv pt ca tine cu dinamo este ca, suedez fiind nu avea cum sa nu tina din compasiune pt cei slabi cand jucau cu Elfsborg. De atunci iubeste pe dinamo.

Unknown spunea...

Nu ma. Serios vorbind tine cu DINAMO pentru tatal sau e dinamovist.
Atata tot.