marți, 2 martie 2010

Dieta

In noaptea asta vreau sa fac pe desteptu’ si sa imi exprim si eu opiniile pe un subiect care a inceput sa ma pasioneze de vreo 2 luni incoace. E vorba de “dieta”, un subiect care, cred, e sensibil pentru multe doamne si domnisoare, mai ales ca se apropie sezonul cald.

Pe femei, din cate stiu eu, le intereseaza o dieta in special pentru slabit. La mine e putin diferit pentru ca imi doresc doar sa ajung in forma fizica de acum cativa ani, dar cum nu pot ajunge acolo doar prin antrenamente, slabitul face parte din programul meu de 10 luni in urma caruia vreau sa alerg suta de metri in 11,5 secunde.


Plecand de la dezideratul asta acum vreo 2 luni, asa cum va spuneam mai devreme, am inceput sa ma interesez de o dieta in ideea ca poate lucrurile s-au mai schimbat in materie de slabit fata de ce stiam eu din perioada in care lucram la Men’s Health. Si m-am apucat sa intreb google-ul, pe Gheorghe, pe Leana, pe Tanta, pe Ilie si pe restul turmei cam cum merge in 2010 treaba asta cu “Da Jos Burta”. Numai ca am ramas putin surprins de ce raspunsuri am primit de la oamenii care urmeaza sau au urmat niste diete.

Unii mi-au dat numere de telefon ale unor “nutritionisti”, altii au venit cu “retete de succes” care “garanteaza” rezultate in numai cateva saptamani.

Legat de nutritionisti eu traiesc cu vaga impresie ca nu sunt multi de-astia in Romania care chiar stiu ce fac. Am impresia ca multi dintre ei sunt “nutritionisti” doar in “acte”. Unu’ dintre cei cu care am vorbit mi-a spus foarte franc ca daca ii urmez programul de exceptie cu strictete nu trebuie sa fac sport, cea ce m-a socat putin tinand cont ca vorbeam cu un “specialist” in ale slabitului, asa ca l-am lasat pe omul nostru sa vrajeasca in continuare domnisoare blonde de Dorobanti cu dieta lui pe baza de salata verde amesteacata cu apa plata si o felie de lamaie verde.

De ce naiba ar urma cineva o reteta care nu are nicio legatura cu obiceiurile lui de consum? Nu e bizar sa treci brusc de la berbecuti la salata verde cu o felie de lamaie ?

Una din retete, reteta South Beach, pe care o gasiti si aici imi zicea asa: “In primele 14 zile, nu ai voie sa mananci paine, orez, cartofi, paste fainoase, produse de patiserie sau cofetarie… bomboane, prajituri, biscuiti, inghetata sau zahar… Nici bere sau orice alta bautura alcoolica. Nici macar fructe.”  Si imi recomandau o serie intreaga de “produse” din care mentionez cateva: linte, naut, cremvusti de soia, ulei de canola, ricotta, cheddar, lapte de soia cu vanilie(poate contine sucralose cam 14% grasimi), sos Worcestershire – 1 lingura, gelatina fara zahar, jeleuri fara zahar. Unele dintre ele, precum “ricotta”, nici nu stiam ca exista. In plus si astia spun ca “Regimul va functiona indiferent daca persoana care-l tine face sau nu gimnastica”.

Retetele care te fac sa slabesti fara sport nu le accept si nici nu le inteleg. De ce ai pune pe cineva sanatos, pentru ca nu vorbim de oameni bolnavi in articolul asta, sa slabeasca fara sa faca sport? Cum naiba sa recomanzi unor oameni sa slabeasca, fara sa faca sport, prin intermediul unor diete aproape spartane de infometare? Daca executi cu strictete ce zic astia slabesti, asta e clar, dar poti sa ajungi sa ai mari probleme de sanatate si nu stiu daca e cineva intreg la minte care si-ar da sanatatea doar pentru a fi in standardele impuse de revistele de moda.

In principiu o persoana normala, in functie de sex, varsta, activitate fizica etc. consuma pe zi in medie intre 1.500 si 2.500 de calorii(1.500-2.000 femeile si 2.000-2.500 barbatii).

Daca cineva iti face o dieta in care aportul maxim de energie e de 1.000 de calorii e clar ca slabesti, in cazul asta in ritm alert, insa aici sunt mai multe probleme. Schimbandu-ti meniul(de la ceafa de porc la salata de varza sa zicem) sunt sanse foarte mari sa cedezi destul de repede si se duce naiba mega proiectul tau de slabire. Apoi, pe termen mediu si lung, daca rezisti starii asteia de infometare prin care nu satisfaci nevoile energetice globale(proteine, glucide si lipide) afli ca ai probleme de sanantate mult mai grave decat acele cateva kilograme in plus. In special pentru ca multi nu iau in calcul repartizarea corecta a alimentatiei. Pentru a avea o dieta sanatoasa multi doctori recomanda sa aveti urmatoarele proportii in alimentatia voastra: Proteine 12-14%, Lipide 30-35%, Glucide 58%. Apoi mai sunt, in unele cazuri, la dietele mai stricte,si lesinuri, sanatate curata.

Si tot asa. Daca te uiti mai atent poti observa ca apar tot felul de probleme in dietele astea miraculoase care te fac sa slabesti fara sa faci sport.

Eu nu va recomand sa renuntati niciodata la cereale, legume verzi, fructe proaspete, produse lactate, peste si putina carne. Din punctul meu de vedere pentru a slabi sanatos si eficient e important sa aveti o varietate cat mai mare in meniul vostru.

Dieta adevarata se bazeaza pe 4 lucruri de baza:

1- Sa renuntati la produsele care sunt foarte daunatoare slabirii. Cola(trebuie inlocuita cu apa plata), KFC, Mac etc. sunt primele la care trebuie sa renuntati.

2- Sa renuntati la produsele care, conform alimentatiei pe cele 4 grupe sanguine, provoaca ingrasarea. De exemplu eu am grupa sanguina“0”, iar glutenul(se gaseste in produsele pe baza de grau) este factorul principal in cresterea in greutate. Daca vreau sa slabesc trebuie sa reduc cat de mult posibil consumul de grau, porumb, fasole uscata, linte(cea ce mentionau unii ca ar trebui sa consum in reteta South Beach pe care v-am prezentat-o mai devreme), varza, conopida, mustar si sa ma axez pe alte produse care favorizeaza scaderea in greutate(dar care nu o garanteaza): sare iodata, peste, ficat, carnea rosie (vita), spanac si toate legumele verzi.

3- Sa faceti sport. Aici va alegeti voi ce credeti ca este mai ok pentru voi. Daca vreti sa slabiti mai repede si mai puternic va recomand miscarea fizica aeroba. 

4- Sa consumati cam aceleasi produse(exceptand cele nocive) pe care le consumati de obicei, dar cu cateva sute de calorii mai putin pe zi decat consumati in momentul anterior inceperii procesului de slabit. Un calcul al IMC-ului va poate spune cam pe la ce consum caloric sunteti in acest moment. Reducerea numarului de calorii tine exclusiv de cat considerati voi ca puteti taia astfel incat sa nu va abateti de la cea ce v-ati stabilit. La dieta pe care v-o stabiliti e important sa aveti grija la proportiile in alimentatie de care vorbeam mai devreme. Este de asemenea extrem de important ca dieta voastra sa contina o varietate mare de produse, de la cereale, legume verzi, fructe proaspete, produse lactate, peste si pana la carne pentru ca daca aveti o varietate mare va asigurati si necesarul de vitamine, minerale si oligo-elemente. Si daca ati ajuns pana aici si nu vi s-a parut exagerata propunerea poate reusiti sa aduceti dietei voastre si un mic aport de vitamina D.

 Pe scurt, daca vreti sa slabiti renuntati la produsele care stiti ca sunt foarte “nesanatoase” si cele care favorizeaza ingrasarea, faceti sport si reduceti cantitatea de calorii pe care o consumati acum. Cam asta ar fi. Nu renuntati la cea ce va place, nu va faceti rau si nu mancati porcarii.

P.S. : Daca alegeti “reteta” asta nu veti slabi in 2 saptamani 10 kg.

5 comentarii:

Unknown spunea...

foarte tare domn' doctor :)

Unknown spunea...

Multumesc de aprecieri, dar nu sunt doctor.
M-am revoltat.
M-am suparat pe astia care recomanda tot felul de porcarii.
Nu pot sa inteleg de ce multi "specialisti" recomanda diete care nu au si o componenta de sport. E foarte nesanatos.
Nu sunt de acord nici cu varianta "Da Jos Burta" de la MH in care erai tot timpul in focuri si care te storcea de tot, dar macar acolo ti se spunea de la inceput ca e un program greu cu rezultate mari dedicat oamenilor obezi, iar Serban Damian (nutritionist) si Mihai Dragomir (antrenor fitness si arte martiale) sunt, dupa mine, cei mai buni din Romania la capitolul asta.

Alina Botica spunea...

Citeste cartea lui Michel Montignac "Mananc, slabesc si ma mentin" sau alte carti scrise de el. O sa vezi ca o sa intelegi de ce se recomanda linte, naut etc. Nu cred in chestia asta cu grupele sangvine. Miscarea fizica din nou mi-e greu sa cred ca ma ajuta la slabit(chestie incercata pe propria piele mult timp cu exercitii aerobe si ridicare de greutati si hainele tot la fel stateau pe mine, nici un centimentru in minus si faceam asta de 6 ori pe saptamana), un om gras consuma mai multe calorii decat un om normal tocmai datorita faptului ca este gras si organismul are nevoie de mai multa energie si totusi suntem grasi datorita unei disfunctionalitati a pancreasului si a faptului ca i-am dat organismului pret de mult timp mancare care ridica glicemia peste limita normalului. Citeste cartea de mai sus...la mine a fost singurul regim(si atentie e o chestie de toata viata nu e o chestie pe care o faci 3 luni scapi de kilograme si dupa aceea revii la obiceiurile normale) care a dat rezultate pe termen lung, nu m-am infometat, am avut varietate mare in alimentatie si am mancat si dulciuri, ceea ce in multe regimuri sunt interzise, am mancat si pizza si paine si paste.

Unknown spunea...

Buna Alina,

De mult nu ne-am mai auzit. Am auzit de Montignac, dar nu stiu detalii pentru ca nu am simtit nevoia. E bine ca la tine a mers. Felicitari.

Eu cred ca trebuie sa tii cont de alimentele pentru grupa sanguina, dar nu vreau sa discutam prea mult pe tema asta pentru ca nu e chiar asa de importanta ideea. Daca a mers regimul de care zici foarte bine. Iti spun doar din experienta mea. Mie personal, un tip cu grupa sanguina 0, nautul desi imi place imi dauneaza destul de mult. Am verificat treaba asta. Ca el e bun la altii n-am negat si n-o sa neg asta niciodata insa asa cum ziceam totul tine de produsele care provoaca ingrasarea la unii si slabitul la altii.

Legat de regimul tau, daca te uiti pe cea ce am scris, cred ca vei ajunge la concluzia ca vorbim de acelasi lucru: sa nu te infometezi, sa mananci variat, sa nu renunti la placeri(in cazul tau, presupun, paste, dulciuri si pizza) + sport(o recomandare a mea si pe care tu nu o impartasesti).

Eu sunt suparat pe aia care recomanda sa manaci doar produsele x,y sau z, sa te infometezi si sa nu faci sport, nu pe cei care mananca variat si slabesc.

Problema e cand mananci doar anumite produse si nu ii oferi organismului toate nevoile energetice globale(proteine, glucide si lipide) + vitamine, minerale si oligo-elemente.

Mare pacat insa ca nu faci miscare. Daca ai face sport ti s-ar reduce mai mult glicemia(nivelul zaharului in sange) care spui ca este problema la tine. Intreaba orice antrenor sau sportiv si vei afla ca miscarea chiar reduce mult glicemia.

"Reteta" pe care eu am recomandat-o mai sus nu e nici ea valabila pe 3 luni, e o chestie pe termen lung pentru ca, asa cum mentionam in articol, nu vei slabi 10 kg in 2 saptamani.

Alina Botica spunea...

La Monti tine totul de cum combini alimentele si la mine chiar a dat rezultate si sunt uimita de cate femei tin acest regim...daca dsai un search pe google gasesti si bloguri special destinate acestui regim, mii de retete etc e un adevarat trend de acum :))

Micile mele placeri nu sunt dulciurile, pizza sau pastele...imi plac dar nu sufar daca nu le mananc...in schimb n-as putea refuza niciodata un minipate cu branza :D...asta cred ca este viciul meu cel mai mare.

N-am zis ca nu fac sport...fac sport...mai nou alerg prin IOR, dar zic ca pe mine nu m-a ajutat la slabit...si nici nu cred ca ajuta...pentru ca oricum corpul la un moment s-ar obisnui cu miscare zilnica...Ajuta poate la inceput dupa o perioada mare de sedentarism. Singurul sport care chiar m-a ajutat la schimbarea corporala si slabit a fost pilates.