vineri, 26 februarie 2010

Prima insolventa in Premier League



Conform unei stiri de pe WSJ, care preia o informatie de la Associated Press, Portsmouth a cerut insolventa pentru a se proteja impotriva creditorilor in speranta unei restructurari masive. Stirea vine dupa ce ieri mai multi membri UEFA au anuntat ca Premier League este campionatul cu cele mai mari datorii din Europa, aproximativ 4,18 miliarde de euro pentru cele 20 de cluburi ce activeaza in aceasta liga(cea ce reprezinta peste 56% din totalul datoriilor celor 756 de cluburi afiliate la UEFA).

Astfel, Portsmouth devine primul club din Premier League care intra in insolventa. Iar insolventa vine dupa ce patronii clubului nu au reusit sa restructureze datorii de 106,9 milioane de dolari.

In urma acestei decizii clubul va fi penalizat cu 9 puncte pentru intrarea in insolventa, conform regulilor din Premier League, iar retrogradarea in Championship e aproape certa, Portsmouth fiind acum la 17 puncte de primul lor care asigura salvarea, cea ce va duce in sezonul urmator la incasari mult mai mici decat in actuala stagiune.



Pe langa aspectele sportive Andrew Andronikou, noul administrator, va trebui sa ajunga la o intelegere cu creditorii pentru datoriile uriase si sa restructureze cheltuielile lunare pe care clubul le are in acest moment, o mare parte din acestea fiind reprezentate de salariile jucatorilor cu renume din echipa care probabil vor fi vanduti sau, in cel mai plauzibil caz, lasati liberi de contract.

De mentionat ca Portsmouth a mai intrat odata in insolventa, in decembrie 1998, pe vremea cand activa in Championship insa atunci cu datorii mult mai mici a fost salvata de Milan Mandaric care a cumparat clubul si, dupa cativa ani in liga a doua engleza, a reusit sa-l promoveze in Premier League.

Acum insa soarta nu mai pare fi atat de ingaduitoare cu clubul din sudul-estul Angliei, iar situatia economica mondiala nu pare a mai aduce un investitor care sa salveze clubul.

Mesajul PR-istic al celor de la Portsmouth il putegi gasi aici

Niciun comentariu: