duminică, 7 februarie 2010

SUPER BOWL XLIV

Luni dimineata pentru romani si duminica seara pentru americani se va desfasura finala NFL cu numarul 44, SUPER BOWL XLIV, in South Florida pe terenul celor de la Dolphins, stadionul Sun Life din Miami.

Daca pentru noi, romanii, nu reprezinta cine stie ce, pentru americani SUPER BOWL-UL este evenimentul sportiv numarul 1:
-creaza o isterie de nedescris in randul fanilor,
-consumul de alimente si bauturi alcoolice este mult peste media zilelor de sarbatoare,
-meciul are cele mai mari audiente(in special in Statele Unite si Canada) si, in consecinta, cele mai scumpe reclame din cursul unui an.  Multe din marile companii americane isi cheltuiesc cei mai multi bani din bugetul de promovare pe acest eveniment.
-in ziua meciului alerta de securitate este la nivelul maxim in orasul in care se desfasoara evenimentul.

Istoria SUPER BOWL incepe in 1967 cand cele 2 federatii de fotbal american existente “National Football League”(NFL/ulterior NFC) si  “American Football League”(AFL/ulterior AFC) aflate in dispute acerbe bat palma pentru o fuziune. Rezultatul final, SUPER BOWL-ul ,reprezinta un duel intre castigatoarele campionatelor NFC(National Football Conference) si AFC(American Football Conference) .
Pana in 1980 Super Bowl-urile au fost castigate in marea lor majoritate de catre echipe din AFC.
Din ‘80 si pana in 96 au dominat cei din NFC. Din 97 si pana acum echipele din AFC au revenit la putere.


La editia XLIV se vor infrunta cele mai bune echipe pentru fiecare dizivie(lucru care nu s-a mai intalnit de ceva vreme in Super Bowl), 2 echipe frumoase care se bazeaza pe ofensiva:
- Indianapolis Colts(campionii AFC), si favoritii la aceasta editie, care au o serie in sezonul regulat de 14 victorii - 2 infrangeri si
- New Orleans Saints(campionii NFC) cu o serie de 13 victorii si 3 infrangeri in sezonul regulat.

Si lupta pare a fi destul de stransa, chiar daca pentru mai toti specialistii Colts sunt favoriti. Pentru sezonul 2009 Colts au o medie de 26 de puncte(a saptea medie din NFL la acest capitol), 363,1 yarzi(9), yarzi pasati 282,2(2),rushing yarzi 80,9(32). Tot in 2009 Saints au o medie de 31,9 puncte(primul loc din NFL la acest capitol), 403,8 yarzi(1), 272,2 yarzi pasati(4), 131,6(6) rushing yarzi.

E clar pentru toti cei care se uita la NFL ca ofensivele sunt armele forte ale celor 2 echipe.

Batalia in meciurile de Fotbalul American incepe cu cei doi QB: Experimentatul Payton Manning de la Colts si  surprinzatorul Drew Brees de la Saints. Manning are sezonul asta 33 de touch downs, 16 interceptii si 4.500 de yarzi pentru un total de 99,9 puncte. Brees e foarte aproape cu 34 de touch downs, 11 interceptii, 4.388 de yarzi pentru un total de 109,6 puncte.

In post season Manning are 83 de atacuri, din care 56 complete, 632 de yarzi si 5 touch downs. Drew Brees are  63 de atacuri, 40 complete, 444 de yarzi si 6 touch downs. Insa nu trebuie sa ne luam exclusiv dupa cifre pentru ca Saints au avut in "playoffs" meciuri in care s-a inscris mult, pe cand cei de la Colts s-au luptat cu echipe preponderent defensive.

In post season(playoff) pe rushing yards Colts il au lider pe Joseph Addai cu 27 de carries,103 rushing yards si niciun touch down pentru o medie de 3,8 puncte. Saints merg pe mana lui Pierre Thomas cu 27 carries, 113 yarzi si un touch down pentru o medie de 4,2 puncte.

La receptie Colt ii au printre cei mai buni pe Pierre Garcon, Austin Collie, Reggie Wayne si Dallas Clark, iar Saints pe Devery Henderson, Marques Colston, Reggie Bush si Pierre Thomas.

In concluzie cifrele spun ca Saints sunt mai bun ca cei de la Colts in ofensiva, insa trebuie avut in vedere faptul ca echipele din AFC sunt mai puternice decat cele din NFC si tocmai de aceea multi specialisti ii dau ca favoriti pe cei din Indianapolis.

Defensivele sunt si ele apropiate. In sezonul regulat:
- Colts au 19,2 puncte(locul 8 in NFL la acest capitol), 339,2 yards(18), 212,7 passing yards(14), 126,5 rushing yards(24). Jucatorii de urmarit sunt: Kelvin Hayden, Gary Brackett, Jacob Lacey, Daniel Muir, Antoine Bethea, Remi Ayodele, Sedrick Ellis si Clint Session
- Saints au 21,3(locul 20 in NFL pentru sezonul 2009) 357,8 yards(25), 235,6 passing yards(26), 122,2 rushing yards(21). Aici jucatorii de urmarit sunt : Scott Shanle, Tracy Porter, Randall Gay, Jabari Greer, Darren Sharper, Jonathan Vilma, Scott Fujita si Roman Harper

In postsezon Colts sunt mai buni decat Saints in defensiva.

Alte cateva mici date:
-Saints castiga 6.3 yards/actiune in timp ce Colts sunt la 5.9 yards/actiune. Avantas Saints.
-Saints cedeaza cam 5.5 yards/actiune, Colts 5.0 yards/ actiune. Aici un mic avantaj Colts.
-Colts au castigat ultima data Super Bowl-ul in 2007, iar Saints sunt pentru prima data in finala NFL.

Cam atat cu datele.
Legat de analiza eu cred ca Manning e cheia meciul.

Pentru a castiga Saints trebuie sa il opreasca pe Manning, care este cel mai bun din NFL la pase. Daca Manning reuseste sa paseze asa cum face de obicei nu cred ca Brees poate tine pasul cu el. Ca sa ajunga la Manning cred ca Saints trebuie sa ii pregatesca multe "blitz-uri". Treaba e ca si cei de la Colts se asteapta la asta, asa ca o sa fie interesant de urmarit cine va iesi castigator din lupta asta.

De partea cealalta Colts cred ca trebuie sa fie foarte atenti la atacurile celor de la Saints. Problema e ca Saints combina foarte mult. Daca cei de la Colts se bazeaza pe faza de atac in special pe pasele lui Manning, cei de la Saint pot merge pe pasele lui Brees, pe alergarile laterale, pe patrunderi etc. Sunt mult mai combinativi si se bazeaza pe mai multe tipuri de scheme. Problema celor de la Colts sta in faptul ca trebuie sa anticipeze multe faze, iar daca nu esti pregatit la una din ele poate aparea oricand un touch down.

Asa ca ramane de vazut.

Il vor opri Vilma, Fujita si ceilalti de la Saints pe Manning sau va reusi acesta sa ii "paseze" decisiv ? Va reusi Brees si echipa ofensiva a celor de New Orleans sa creeze faze care sa surprinda experimentata defensiva a celor de la Colt condusa de Gary Brackett sau se vor izbi de zidul betonat cu tone de muschi construit in Indianapolis?

Multi experti spun ca cei de la Colts vor castiga. Desi mie mi se pare destul de echilibrat se poate spune, cel putin, ca Indianapolis Colts sunt marii favoriti.
Dar mai e si o chestie haioasa. Printre prezicatori sunt si cei de la Electronic Arts.
In fiecare an Electronic Arts face, cu cateva zile inainte de finala, o simulare a Super Bowl-ului in jocul Madden NFL. Ideea e ca in ultimii 6 ani au anticipat de 5 ori echipa castigatoare. Singura data cand au gresit a fost la finala Super Bowl XLII cand Patriots au fost invinsi de Giants, o finala pe care nici Nostradamus nu ar fi putut-o prezice, mai ales finalul meciului.
Cei de la EA Games prevad o victorie la limita(35 - 31) a celor de la New Orleans Saints.



Ramane de vazut cine va castiga in "real life"!

Eu tin cu Saints, cu patronul lor care a decis ca franciza sa ramana in oras dupa evenimentele din septembrie 2005.
Sper ca trofeul Vince Lombardi, mult ravnit de americani, sa mearga la New Orleans pentru oamenii aia care au ramas in oras si care acum incearca sa reconstruiasca o zona devastata de uraganul Katrina, mai ales ca toti cei din New Orleans vorbesc de ceva vreme incoace de bucuria ce le-o aduce echipa lor de fotbal american.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Bai eu nu va inteleg sportul asta...e facut de americani, pentru americani, cu americani, si voi stati pana la ore tarzii din noapte sa va uitati la 2-3 ore de "sport" din care actiune propriu-zisa este cata? O repriza de cafteala la doua minute asezonata cu una de alergat la 10? Sunt de acord cu tine, pentru reclame m-as uita si eu, dar iarasi: reclamele alea sunt facute de americani pentru americani. De ce ma intereseaza pe mine sa stiu cum isi promoveaza aia niste burgeri si multa cola, asezonata eventual cu niste cafea si niste bere slaba, ca pentru americani? Nu vreau sa ma intelegi gresit, nu vreau sa iti schimbi opiniile, Doamne fereste! Pur si simplu spun ca asa gandesc eu si sunt curios de ce gandesti altfel :) . Si cu sportul in sine: ala e sport :)? Nu ti se pare mult mai frumos fotbalul australian de exemplu :)?