vineri, 14 decembrie 2007

Betrolul si benzina cu blumb



















Conform analistilor pe probleme energetice anul viitor petrolul va ajunge la nivelul de 100 $ barilul in cazul in care productia isi va pastra cota actuala. Cu toate acestea se preconizeaza ca cererea va creste cu mai mult de 2 mil de barili.
La doua saptamani dupa ce OPEC a inghetat productia de petrol refuzand cererea venita din partea tarilor consumatoare de a creste productia cu 500.000 de barili pe zi de la actualul nivel de 27,25 milioane de barili, analistii de la International Energy Agency(IEA) prin raportul prezentat azi presei spun ca anul viitor cererea pentru petrol va creste cu 2,3 %. O crestere, spun ei, bazata in special pe cresterea accelerata a economiilor emergente.



Chiar daca consumul de petrol este intr-o crestere accentuata (China, tara cu cel mai mare apetit pentru petrol in ultimii ani, a inregistrat o crestere de 30% in ultimii 3 ani in timp ce productia proprie chineza s-a extins cu doar 5%) nicio crestere economica nu poate justifica cresterea de la 12 $ in 1998 la 68 de $ in 2005 si mai apoi la recordul de 99,29 $ de luna trecuta pentru ca pretul s-a marit de aproximativ zece ori in ultimii 10 ani in timp ce economia mondiala a crescut cu aproximativ 35%. Sa fi ajuns planeta noastra extrem de eficienta? N-as crede.
Cum aceasta explicatie nu prea are temei s-au gasit alti analistii care au venit cu o alta explicatie, mai ecologica de data asta, care spune ca resursele de petrol sunt pe final, iar pretul creste datorita scaderii resurselor. Numai ca daca ne uitam la productia de titei din ultimii 10 ani, aceasta a crescut simtitor, urmand ritmul consumului.
Asa ca singura teorie real valabila ramasa in picioare e ambitia marilor consumatori de a se proteja impotriva unor evenimente neprevazute in tarile producatoare (uragane, atentate, etc) care in general duc la crize economice si care se exprima printr-o cerere sustinuta care sa asigure rezerve importante pe termen scurt si mediu.
Asta desi IEA sustine in raportul prezentat azi ca "economiile mature sunt doar actori de sustinere pentru predictiile de crestere a cererii globale. Cresterea cererii de petrol in 2008 se datoreaza in mare parte tarilor non membre OECD, unde se asteapta ca indicatorii de crestere regionala sa urmeze acelasi trend ca cel al ultimilor 2 ani".
Pe langa avertizarile mentionate mai sus IEA ne mai spune ca pretul ridicat al petrolului ar putea avea si un efect asupra cresterii economice, lovind in cheltuielile pe care le au consumatorii si taind din profitabilitatea corporatiilor, adaugand de asemenea si faptul ca desi efectul ar putea parea mic la nivel global, acesta ar putea fi semnificativ pentru zonele unde se ivesc slabiciuni economice.
Ramane de vazut unde se va opri aceasta crestere de pret, pentru ca in 2005 extrem de putini oameni din industrie mai credeau in cresterea pretului la barilul de petrol, si atunci eram pe la un pret de 68 $ barilul, iar acum multi se gandesc la cote de 120-150 de dolari pe baril.
Si "raul" nu se opreste aici.
Din dorinta de a maximiza profiturile pentru membrii organizatiei se vorbea la un moment dat in congresul OPEC de cotarea petrolului in moneda Euro, dar din cate stiu eu pana in momentul de fata nu s-a luat nicio decizie concreta.
Va urma...

Niciun comentariu: