Convertibilitatea leului a complicat modul in care a fost gestionata politica monetara, intrarile de capitaluri speculative afectand cursul de schimb si sustinand dezinflatia pe termen scurt, dar a adus riscuri majore asupra stabilitatii financiare. Conform raportului inflatiei oferit de B.N.R. deficitul de cont curent a fost de 10,5 % din P.I.B. in 2006, fata de 9% in 2005. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 11.759 miliarde de euro, mai mare cu 50,6 % fata de anul 2005, pe fondul unei cresteri mai accentuate a importurilor in raport cu exporturile (25,1 % respectiv 16,2 %). Pentru 2007 potrivit "bloombiz" vice-guvernatorului B.N.R. Cristian Popa, considera ca deficitul de cont curent se va situa undeva intre 10,3 % - 10,5 % din P.I.B. cu putine probabilitati de scadere a acestui nivel. Contul curent al balantei de plati a inregistrat in anul 2006 un deficit de 9,973 miliarde euro, mai mare cu 44,8 % decat in anul 2005.
Datoria externa pe termen mediu si lung se situa la 31 decembrie 2006 la 27,718 miliarde euro, in crestere cu 12,5 %, fata de 31 decembrie 2005. Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 31 decembrie 2006 un sold de 10.694 miliarde euro si a reprezentat 38,6 % din datoria externa pe termen mediu si lung (fata de 45,8 % la 31 decembrie 2005).
VERSUS
Si atunci "Cum se face ca leul este asa puternic?". Cresterea leului nu s-a produs pe fondul cresterii economice sau pe infuzia de bani asigurata de "capsunari".
Conform guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei-Mugur Isarescu "aprecierea leului poate fi nesustenabila". Cu toate acestea, domnul Isarescu ne anunta ca Banca Nationala nu va interveni pe piata: "Cata vreme este posibil sa nu intervenim pe piata, B.N.R. ar prefera ca moneda sa se stabilizeze singura".
Conform unor surse de pe piata aceasta apreciere are loc pe fondul unor vanzari de valuta din partea unor speculanti cu legaturi in Romania. Putem astfel sa facem singuri cateva supozitii, ipotetic vorbind.
Sa zicem, vorbind in termeni largi, ca un "speculant" vine in Romania cu 1 miliard de euro pe care ii schimba in lei la un curs leu-euro = 3,2 pe care ii plaseaza apoi intr-o banca cu o dobanda de 6% pe an, iar dupa o luna isi scoate intreaga investitie la cursul euro =3,1 lei. Conform acestei teorii speculantul pleaca dupa numai o luna cu un castig de 31.432.258 euro. Daca mai spunem si ca acel speculant e un fond (de care tip vreti voi) la care "cotizeaza" 10 persoane influente, profitul pe cap de persoana influenta este de 3,1 milioane de euro.
Totul intr-o singura luna, printr-un simplu exercitiu economic, in conditiile in care Banca Nationala prin guvernatorul ei afirma raspicat "Cata vreme este posibil sa nu intervenim pe piata, B.N.R. ar prefera ca moneda sa se stabilizeze singura."
In plus, exercitiul asta se poate repeta din cand in cand, astfel incat sa se construiasca o avere frumusica, sa se sustina o afacere sau o investitie (sa-i spunem club de fotbal, ca tot e la moda)
Si astfel totul e roz, banca natioanala isi face treaba, jucatorii de pe piata isi fac treaba, romanii de rand care au credite in euro se bucura, nationalistii sunt multumiti pentru ca au o moneda puternica si ca toata Europa le confirma faptul ca leul este cea mai cautata moneda de schimb.
Toata lumea castiga.
Nu intereseaza pe nimeni ca ritmul de crestere a economiei s-a diminuat in ultima perioada si/sau faptul ca suntem in plina seceta, factori care conform teoriei economice ar trebui sa influenteze direct moneda nationala.
Bravo noua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu