joi, 9 august 2012

Ultima descoperire: Consumul de marijuana afectează memoria şi capacitatea de învăţare

"Din creier şi numai din creier, provin plăcerile noastre, bucuriile, râsetele şi glumele, la fel ca şi amărăciunea, durerea şi suferinţa" - Cel mai vestit medic al Greciei Antice 

Nu cred că era necesar să se apeleze la niște genii pentru a descoperi lucrul ăsta, însă oamenii au nevoie de confirmări științifice.

Așa că niște oameni de știință din Australia s-au apucat să cerceteze și pentru prima dată s-a dovedit:

Consumul de marijuana provoacă leziuni ale creierului!

Cercetători de la mai multe institute din Australia au scanat creierele a 59 de persoane care au folosit(15 ani în medie) marijuana. Apoi le-au comparat cu alte imagini de la 33 de persoane care nu au folosit niciodată drogul.

Scanările au măsurat modificările cu privire la volumul, forța și integritatea materiei albe, iar rezultatele au arătat că la cei care consumă marijuana:
- axonii, principalele linii de transmisie ale sistemului nervos, au foarte multe întreruperi;
- volumul materiei albe este mai mic(la mai mult de 80% din cele 59 de cazuri studiate).

Pe scurt, aceste diferenţe sunt legate de tulburările de memorie şi de concentrare.

Totodată, s-a demonstrat că și vârsta la care se începe consumul este importantă. Cu cât vârsta este mai fragedă cu atât leziunile sunt mai grave.


Mai multe detalii despre acest studiu aici

Mențiune: 
Spre deosebire de materia cenusie, care își atinge apogeul la vârsta de 8 ani, materia albă își continuă dezvoltarea de-a lungul întregii vieți.

Materia  albă –  ţesutul  neuronal  care  conţine  în  principal  axoni lungi,  mielinizaţi,  este
cunoscut drept  materia  albă sau diencefalul. Situată între trunchiul cerebral şi cerebel, materia albă este formată  din structuri aflate în centrul creierului, precum  talamusul şi hipotalamusul. Nucleii materiei albe sunt implicaţi în transmiterea informaţiilor senzoriale din  restul  corpului  către  scoarţa  cerebrală,  precum  şi  în  reglarea  funcţiilor  autonome (inconştiente), precum temperatura corporală, bătăile inimii şi tensiunea arterială. Anumiţi nuclei  din  materia  albă  sunt  implicaţi  în  exprimarea  emoţiilor,  eliberarea  hormonilor din glanda pituitară şi în reglarea consumului de alimente şi apă. În general se consideră că aceşti nuclei fac parte din sistemul limbic .

Niciun comentariu: