vineri, 3 septembrie 2010

Mercato – episodul 3: Premier League - Anglia

Azi ziceam ca vorbim de Premier League.

Dupa ce s-a finalizat si transferul lui Van der Vaart la Tottenham totalul sumei cheltuite pe transferuri de cluburile din prima liga engleza  a ajuns la peste 434 milioane de euro, iar incasarile din transferuri au fost de doar  184 milioane de euro.

A fost o vara linistita pentru majoritatea cluburilor din Anglia, cuvantul de ordine fiind “transferurile gratis”. Doar Manchester City a aruncat cu banii in stanga si in dreapta, restul echipelor avand o activitate scazuta pe piata transferurilor in incercarea de a tine sub control datoriile uriase acumulate pana acum.

Chiar si in conditiile in care Manchester City a aruncat pe piata mai bine de 145 de milioane de euro conform unei analize Deloitte totalul sumei cheltuite vara asta pe transferuri de cluburile din Premier League a scazut cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a ultimilor 3 ani cand s-au cheltuit in medie cam 600 de milioane de euro/editie.

Manchester City: A fost cel mai activ club din Anglia pe piata transferurilor a fost, cum era de asteptat, si a cheltuit, asa cum spuneam mai devreme, nu mai putin de 145 de milioane de euro. Incasarile “cetatenilor” din jucatorii vanduti vara aceasta au fost de doar 36,2 milioane de euro, rezultand o “facturica” de 109,25 milioane de euro pentru seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan.
Pe “City of Manchester” au venit : Balotteli-Inter, David Silva-Valencia, Yaya Toure-Barcelona, James Milner-Aston Villa, Kolarov-Lazio si Jerome Boateng-Hamburg.
La capitolul plecari sunt de notat: Robinho- Milan, Ireland-Aston Villa, Bojinov-Parma si Javier Garrido-Lazio.


Chelsea: Dupa City, echipa care a cheltuit cel mai mult este Chelsea, cu 38 milioane de euro. Incasarile din jucatorii vanduti vara aceasta au ajuns la 16,5 milioane de euro, rezultand un minus pe tranferuri de 21,5 milioane de euro.
Au fost adusi pe Stamford Bridge: Ramires-Benfica, Benayoun-Liverpool, Tomas Kalas-Sigma Olomouc.
Cei mai importanti jucatori care au plecat au fost: Ricardo Carvalho-Real Madrid, Miroslav Stoch-Fenerbahce, Franco di Santo-Wigan, Scott Sinclair-Swansea. Restul au plecat liberi de contract.

Liverpool: Urmatoarea in lista este Liverpool cu 29,675 milioane de euro cheltuiti. Cei de pe Anfield insa au avut incasari din jucatorii vanduti de 35,6 milioane de euro rezultand un profit din transferuri de aproape 6 milioane de euro.
Au sosit: Raul Meireles-Porto, Christian Poulsen-Juventus, Paul Konchesky-Fulham, Brad Jones-Middlesbrough, Danny Wilson-Glasgow Rangers si Jonjo Shelvey-Charlton.
Au plecat: Javier Mascherano-FC Barcelona, Yossi Benayoun-Chelsea, Albert Riera si Krisztian Nemeth la Olymipakos, Emiliano Insua-Galatasaray si Damien Plessis-Panathinaikos.

Manchester United:  Diavolii au facut achizitii putine fata de alti ani. Au cheltuit pentru 3 jucatori 26,8 milioane de euro, iar de pe urma vanzarilor de jucatori au incasat putin peste 17 milioane de euro tot pentru 3 jucatori. A fost o campanie foarte linistita pentru United cu un minus de 9,67 milioane de euro.
Au venit: Chicharito-Guadalajara, Bebe-Guimaraes si Chris Smalling-Fulham.
Au plecat: Zoran Tosic-CSKA Moscova, Ben Foster-Birmingham si Craig Cathcart-Blackpool.

Arsenal: Tunarii stau cam pe aceeasi linie ca in anii trecuti, numai ca acum nu s-au mai adus veterani. Tunarii au cheltuit oficial doar 23 de milioane de euro pe transferuri insa in suma asta nu sunt incluse “comisioanele de 16 milioane de euro” pentru transferul lui Chamakh. In schimb au plecat jucatori de 9,2 milioane de euro.
Au venit: asa cum ziceam: Marouane Chamakh-Bordeaux, Laurent Koscielny-Lorient, Sebastien Squillaci-FC Sevilla si Wellington Silva-Fluminense.
Au plecat: Eduardo-Sahtior Donetk, Jay Simpson-Hull si Armand Traore-Juventus. Au parasit clubulgratis mai multi jucatori dintre care cei mai importanti ar fi: William Gallas-Tottenham, Mickael Silvestre-Werder Bremen si Sol Campbell-Newcastle.

Ar mai fi de notat campaniile de achizitii ale celor de la Sunderland-22, milioane de euro(din care 16 pentru Asamoah Gyan-Rennes) si a celor de la Tottenham-20 milioane de euro(din care 10 pentru Sandro, un tanar mijlocas defensiv de mare perspectiva achizitionat de la Internacional si 10 pentru ultimul transfer al verii in Europa, Rafael van der Vaart de la Real Madrid).

Daca ne uitam pe cifre Manchester City e la ani lumina de multe echipe insa, din pacate pentru cetateni, ei cumpara doar jucatori profesionisti, majoritatea fotbalistilor de super clasa preferand echipe calificate in Champions League.

Desi a facut transferuri multe nu cred ca Manchester City are sanse la titlu. Chelsea, in opinia mea, e marea favorita, chiar daca nu s-a intarit foarte bine. Are deja un lot foarte competitiv si un antrenor de mare clasa. In lupta pentru titlu ar mai fi, dupa mine, Manchester United si Arsenal. Tottenham nu stiu daca are forta sa duca lupta 38 de etape, Liverpool e intr-o perioada dificila si nu cred ca se poate implica serios pentru primele 2 pozitii, iar Aston Villa, dupa plecarea lui Martin O’Neill(nu Martin O’Neal cum scrisesem eu intial. Multumesc Vlad de atentionare), nu mai e echipa acea artagoasa si plina de surprize din sezoanele trecute.

Ca o concluzie cred ca lupta pentru titlu se va da iar intre Chealsea(de departe marea favorita, in opinia mea), Manchester United si Arsenal.

Putin mai jos aveti un tabel cu cifrele aruncate pe piata transferurilor de catre cluburile din Premier League:



'

4 comentarii:

Je, adica ala care face foamea in Franta :) spunea...

Martin O'Neill my dear Gabri :)

Tot "je" spunea...

apropos, excelent ai redecorat site-ul! bravo, bravo, bravo, sper sa ai si succes cu el

Unknown spunea...

1-Corect, multumesc de atentionare Vlad.
2-Multumesc si pentru aprecieri. Vor mai urma si alte imbunatatiri.

Anonim spunea...

Jag har precis lagt din webbsida till mina favoriter. Jag gillar att läsa dina inlägg. Tack!