Ieri s-a incheiat perioada in care se puteau face transferuri in fotbal si multe cluburi europene au reusit sa dea cateva lovituri importante pe final de campanie.
Si incepem azi cu un mic brief despre ce s-a intamplat pe plan european, maine vorbim de SERIE A(ITALIA), apoi vorbim de PREMIER LEAGUE(ANGLIA), de PRIMERA DIVISION(SPANIA), de BUNDESLIGA(GERMANIA) si de LIGUE 1(FRANTA). Sper doar ca timpul sa imi permita sa ma tin de cuvant.
Dar sa nu mai lungim vorba si sa incepem.
Lovit de criza financiara(scaderea veniturilor si cresterea cheltuielilor) fotbalul european(cel care conteaza) a avut o vara mai linistita ca de obicei, cu transferuri mai putine, sume mai mici, salari pe sume si mai mici decat in trecut si multe, multe discutii nefinalizate, parca mult prea multe.
Cei mai multi bani cheltuiti i-au avut cluburile din Anglia cu 424,3 milioane de euro, urmate de cele din Serie A si Primera Division.
Mai jos aveti si un tabel cu top 10-le celor mai active campionate pe piata transferurilor in fotbalul european.
La polul opus se afla campionatul din Portugalia(Liga Sagres) cu 52,5 milioane de euro pe plus, Ligue 1 si surprinzator Championship, liga a II a din Anglia, care se situeaza in fata campionatului din Grecia sau cel a Olandei.
Majoritatea cluburilor au incercat sa isi acopere minusurile din contabilitate si sa optimizeze loturile de jucatori in functie de veniturile, dovada ca cel mai de perspectiva atacant al Europei, din punctul meu de vedere, si cel mai cautat, Edin Dzeko, a ramas la Wolfsburg.
Se pare ca aceasta criza economica a adus cu ea si stoparea nebuniei in fotbal, acel fenomen de cheltuiala fara masura instaurat pe la inceputul anilor 2000 si dezvoltat catre culmi nebanuite de “patroni” ciudati(seici, antreprenori spanioli in cautarea puterii, oligarhi rusi etc.). Asta pana la aparitia crizei.
Vara asta transferurile abia au atins nivelul celor din 2006, iar asta datorita in mare parte cheltuielilor efectuate de doar 3 mari cluburi Manchester City(145,5 milioane euro), Real Madrid(81 milioane euro) si Barcelona(71 milioane euro).
Surpriza a venit insa si din partea cluburilor din Rusia: Rubin Kazan(43,1 milioane euro), Zenit St. Petersburg(43 milioane euro) si Spartak Moscova(34 milioane euro).
La fel surprinde si aparitia celor de la Genoa, Wolfsburg si Olympique Marseille in top 10:
Daca e sa vorbim de cheltuielile "nete"(cheltuieli pe transferuri minus incasari din transferuri) atunci clasamentul se mai schimba putin, Fenerbahce reusind performanta de a achizitiona jucatori in valoare de 22 de milioane de euro, iar la capitolul vanzari sa aiba zero euro. La Real Madrid a ramas in discutie Van der Vaart.
In cea ce priveste jucatorii achizitionati cel mai important transfer, dupa mine, ar fi trecerea nemultumitului Ibrahimovic de la Barca la Milan, desi unii m-ar putea contrazice aducand in discutie transferul lui David Villa de la Valencia la Barcelona. La capitolul transferuri importante l-am putea adauga si pe cel al lui Mario Balotelli de la INTER la Manchester City sau cel al lui Silva de la Valencia la Manchester City.
Daca e sa ne luam dupa sumele de bani cheltuite topul celor mai scumpi jucatori transferati vara asta ar arata cam asa:
Sper sa nu fi ratat pe unu important.
Cam atat pentru azi. Maine discutam despre SERIE A.
UPDATE: Tottenham l-a luat pe Rafael Van der Vaart de la Real Madrid pentru 11 milioane de euro.
'
6 comentarii:
salut. nu stiu cat de corecte sunt aceste sume, daca sunt reale sau umflate. referitor la primul tabel, daca facem un calcul mic, balanta transferurilor in primele 10 campionate este de −372,845 milioane de euro. bani care trebuie cautati in restul campionatelor europene, sau in africa si america de sud. ori eu nu cred ca putem sa strangem acesti bani, oricat am aduna veniturile din transferuri din campionatele poloniei, romaniei, bulgariei, croatiei, serbiei etc.
dar poate ma insel si urmatoarele articole vor arata unde s-au dus sutele de milioane in minus.
Poate nu inteleg eu ce vrei sa zici insa am impresia ca faci o mare gresala.
Cum adica banii aia("−372,845 milioane de euro") trebuie sa ii gasesti in celelalte campionate? Cum ai ajuns la concluzia asta?
Nu inteleg logica afirmatiilor tale.
pai alea 10 campionate au pierdut din transferuri 372,845 milioane de euro. care s-au "varsat" in alte campionate. ori asta nu inteleg, in ce tari se gasesc aia 372 de milioane.
Banii nu sunt in alte campionate(Romania, Serbia etc.).
Cum ai ajuns la concluzia ca banii aia ar fi in alte campionate?
Sau ca sa fim mai exacti: De ce ar fi o parte din suma aia in Romania?
Cluburile din Romania nu au vandut vreun jucator la Manchester City, Real Madrid sau Barcelona vara asta. De ce ar fi banii aia la noi?
Nu face nimeni pomeni de 372,845 milioane de euro. Daca stii pe cineva anunta-ma si pe mine. Eu vreau doar 1 milion.
Banii aia de care zici tu sunt in conturile cluburilor care au vandut jucatori. Clubul Valencia, din Spania, e unul din cluburile la care a ramas cu o parte importanta de bani din transferurile de anul asta. O parte din suma de care vorbesti tu e in conturile clubului Valencia(teoretic, pentru ca practic acestia au plecat catre creditori, dar asta e alta discutie).
Daca vrei sa stii si in ce tari sunt trebuie sa iei toate tranzactiile de anul asta si sa vezi unde au ramas, pentru ca unii i-au reinvestit in transferuri altii ii folosesc in alte scopuri.
Pot sa iti zic cateva tari daca te intereseaza asa mult: Spania, Anglia, Italia, Franta, Germania, Portugalia, Rusia, Turcia.
pai daca banii aia au ramas in campionatele spaniei, angliei, italiei, frantei, germaniei etc. de unde diferentele imense intre castiguri si pierderi? daca banii circula numai in alea 10 campionate, balanta ar trebui sa fie 0, nu -370 de milioane
Pai e simplu. Unii au bani si ii investesc in transferuri. De exemplu: seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan a cheltuit 145 de milioane de euro pe transferuri si a incasat doar 36,2 milioane. Rezulta o diferenta de 109,25 milioane pe care el a investit-o in transferuri vara asta.
Minusul vine din faptul ca mai toate cluburile din lumea asta cheltuiesc mai mult decat incaseaza din transferuri.
Dupa cum ai vazut mai sus Manchester City are un minus de peste 100 de milioane de euro la balanta transferurilor. Asa se intampla cu mai toate cluburile si de-asta vezi minusurile alea.
Problema e ca minusurile sunt enorm de mari si nu sunt sanatoase pentru un sport ca fotbalul. E posibil ca din cauza asta in viitorul apropiat multe cluburi sa dispara sau sa intre in faliment.
Ideea pe care vroiam sa o notez cand am aratat minusurile e ca fotbalul se transforma in ceva foarte urat. Nu vreau insa sa intru acum in detalii.
Poate o sa va povestesc odata despre banii negri din fotbal.
Trimiteți un comentariu