miercuri, 22 iulie 2009

Anticriza

Detest opiniile fara argumente. Si la fel a fost si cu criza.

La inceput n-am crezut in criza pentru ca traiam sub falsa impresie ca politicienii nostrii nu sunt atat de imbecili. Traind insa zi de zi realitatea in care politicianul roman nu facea nimic m-am mai dat pe brazda.

Acum, la un an de la startul crizei, observ multi destepti care spun ca ei au anticipat criza, ca au avertizat despre efectele din Statele Unite care se vor abate si asupra noastra, plus alte mii de bazaconii. Ar mai fi venit criza la noi daca guvernul ar fi luat niste masuri la mintea cocosului care se regasesc in orice manual de economie ? Eu nu cred.

Dar sa zicem ca au facut asta, ca au avertizat, desi eu traiesc sub impresia ca ei doar au reflectat ce se intampla la altii. Au venit si cu solutii la criza ? Aici pot sa zic cu tarie ca nu pentru ca nu am gasit pe nicaieri solutii la criza are urma sa vina. Nu cred ca a spus cineva ce va urma sa se intample la noi si cu atat mai putin cred ca au fost oameni care sa propuna solutii pentru a nu ajunge in situatia de criza in care ne aflam acum. Nu stiu oameni care sa fi analizat situatia si sa fi venit cu propuneri. Stiu doar de cei care, de amorul artei sau de amorul stirii, s-au apucat sa traduca din ziarele americane ce se intampla pe acolo. A, si mai veneau si cu cate o nota de subsol care specifica ca va veni si la noi criza, insa fara sa aduca si argumente in sensul asta. Si la fel si in discutiile pe care le-am avut cu specialistii in domeniu economic. Cei care sustineau anul trecut pe vremea asta ca vine criza nu aveau si argumente pe tema, doar opinii nefondate.


Acum, cand criza e evident oamenii din Romania cauta solutii. De cateva luni ziarele si revistele de specialitate cauta, sub diverse forme, impreuna cu mediul privat solutii pentru rezolvarea crizei. Unele dintre ele, vazand ca discuta doar de dragul discutiei, au incercat dupa o perioada sa aduca si guvernul la masa insa fara prea mare succes.

Mai nou si politicienii s-au apucat de luptat cu criza. In cautare de atentie din partea “opiniei publice din Romania”, consilierul personal al primului ministru s-a apucat sa se joace pe blog. Doamna sau domnisoara, ca nu am verificat, Andreea Vass s-a apucat de concursuri cu “masuri anticriza”( Astept saptamanal masuri anticriza, iar autorul celei mai interesante idei va fi invitat sa discutam propunerea la cina in biroul meu de la Guvern. In situatia in care aceasta initiativa poate ajuta, promit sa ma bat pentru a o transforma in ordonanta de urgenta. Asadar, vor fi patru intalniri la cina din care sper sa se nasca o ordonanta de urgenta care sa completeze programul anticriza. Va astept :) sursa – blogul doamnei/domnisoarei in cauza).

Dar hai sa vedem cam cum sta treaba cu criza asta ca am impresia ca politicienii nostrii, cei de care depinde in mare masura rezolvarea problemei, nu prea stiu cam despre ce e vorba.

Sa o luam metodic.

Crize au fost si vor mai fi, tin de proprietatea ciclica a economiei, asa ca cel mai bine, in analiza unei crize, e sa ne uitam in trecut.

Putem sa ne uitam la marea criza americana din anii ’30, criza din Argentina, cea din Mexic sau criza japoneza. Toate acestea sunt evenimente care ne pot ajuta sa identificam solutii pentru cea ce se petrece acum in economia romaneasca.

Raspunsul standard in momente de criza sau recesiune este sa reduci ratele dobanzii astfel incat populatia sa isi doreasca sa ia credit in continuare si sa consume, adica sa permiti oamenilor sa se imprumute ieftin. Avand acces la un imprumut ieftin populatia va fi tentata sa consume, fapt ce va impulsiona vanzarile, iar vanzarile vor impulsiona la randul lor productia si tot asa.

Numai ca Romania nu a facut acest lucru.

Un alt raspuns, in cazul in care nu se poate aplica strategia reducerii dobanzii e dat de un vechi si renumit economist, pe numele lui John Maynard Keynes, care spunea ca daca mediul privat nu vrea sau nu poate sa cheltuiasca suficienti bani atunci statul trebuie sa intervina. In cazul in care populatia nu cheltuie bani, statul trebuie sa imprumute bani si sa foloseasca fondurile pentru a finanta proiecte de investitii(pe cat posibil, in scopuri utile) si astfel sa creeze locuri de munca. Prin crearea multor locuri de munca statul ii va face pe oameni mai dispusi sa cheltuiasca, iar acest lucru va genera la randul sau alte locuri de munca si tot asa.

Si noi am imprumutat bani numai ca proiectele de investitii sunt de-a dreptul ridicole, iar o foarte mare parte din bani se duce in directii gresite, nu in proiecte de investitii, ca asa e politicianul roman. In plus de asta, imprumutul de bani nu a dus la nicio ameliorare a monedei nationale, iar deficitul se adanceste si pozitia bugetara pe termen lung devine ingrijoratoare.

Pe langa toate problemele astea, imprumutand bani trebuie sa avem in vedere si aspectul demografic. Cum la noi in tara avem un spor natural negativ ( nivelul natalitatii-desi in crestere rata natalitatii era in febr 2009 la 10,1 la mia de locuitori- nu acopera nivelul mortalitatii-in scadere la 12,6 la mia de locuitori-) ne confruntam cu o crestere a numarului de pensionari raportat la numarul de angajati activi. Acest aspect negativ aduce cu el probleme de fiscalitate pentru ca pensionarii sunt in general, oricat de nepopulist suna treaba asta, o povara pentru orice economie. Pensionarii sunt beneficiarii pensiilor si serviciilor medicale asigurate de stat, cea ce oblige statul la acumulari de fonduri pentru viitor. Si daca statul acumuleaza datorii, cheltuielile viitoare obligatorii cu pensionarii il pot duce la fundul unei prapastii pentru ca in loc sa economiseasca el cheltuie si acumuleaza deficit. Daca se va ajunge acolo, pentru a reduce deficitul bugetar, statul roman va fi obligat sa apeleze la singura pargie care ii este la indemana, adica sa majoreze impozitele si astfel economia va plonja si mai mult in recesiune.

Solutia la criza insa nu sta doar in unul din raspunsurile de mai sus, acestea sunt doar directii. Pentru o rezolvare a unei crizei e nevoie de un set de masuri care sa sustina acea directie.
Un exemplu de guvern capabil si competent il reprezinta guvernul tehnocrat din Ungaria care, conform colegilor mei de la Ziarul Fiananciar, a reusit in doar 4 luni de la instalare sa refaca credibilitatea tarii in ochii investitorilor straini si sa obtina 1 miliard de euro direct de pe piata de captal printr-o emisiune de euroobligatiuni.

In doar cateva luni, prin masuri dure, guvernul tehnocrat maghiar a reusit sa readuca increderea in economia Ungariei.Prin amabilitatea colegilor mei va prezint cateva din aceste masuri( poate ii invita doamna Vass pe cei de la Budapesta la cina) :

masuri anticriza luate de guvernul premierului Gordon Bajnai
· A inghetat salariile bugetarilor. La nivel de 2010 aceasta masura va conduce la economisirea a 70 mld. forinti (256 mil. euro).
· A micsorat impozitul pe venit pana la 17%.
· A redus contributiile sociale platite de angajatori pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca.
· A redus cheltuielile bugetare si intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa le diminueze cu 1.300 mld. forinti (4,75 mld. euro), 400 mld. forinti (1,46 mld. euro) in acest an si respectiv 900 mld. forinti (3,29 mld. euro), in 2010.
· A crescut taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20 la 25%, masura care va intra in vigoare in luna iulie a acestui an.
· A eliminat cea de-a 13-a pensie, masura estimata sa reduca cheltuielile bugetare cu 160 mld. forinti (585 mil. euro).
· A inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani.
· A crescut varsta de pensionare la 65 de ani.

planuri ale guvernului tehnocrat maghiar
· Incepand cu 2010, se va reduce nivelul impozitului pe venit la persoane fizice, dar si la corporatii.
· Va introduce un nou impozit asupra averii personale.
· Va reduce pensiile, economisindu-se astfel 90 mld. forinti (330 mil. euro) in 2009.

unde au dus politicile ungurilor
· Ungaria ar putea renunta la restul transelor din imprumutul de la FMI programate pentru acest an si s-ar putea orienta, in 2010, catre emisiuni de obligatiuni denominate in euro.
· Ungaria a organizat o emisiune de obligatiuni si a obtinut 1 mld. euro.
· Forintul s-a stabilizat incepand cu aprilie, luna in care a fost instalat guvernul condus de Bajnai, dupa ce in 2008 a fost unul dintre cei mai slabi performeri.

Ce a facut guvernul roman in acest timp ? Iata cate ceva :

masuri anticriza ale guvernul premierului Emil Boc
· A crescut cheltuielile cu personalul bugetar. Cheltuielile de personal au continuat sa urce in primele cinci luni cu un ritm de 16%, pana la 21 mld. lei (4,95 mld. euro).
· A mentinut cota unica de impozitare la 16%.
· A decis amanarea platilor catre buget cu 6 luni pentru firmele care sunt afectate de criza.
· A mentinut taxa pe valoarea adaugata la 19%.
· A lansat programul Prima casa, menit sa dezghete piata imobiliara. Guvernul va aloca pentru acest program 1 mld. euro.
· A lansat programul Primul Siloz.
· A introdus un mecanism de recuperare a intarzierilor la rambursarile de TVA.

planuri ale guvernului roman
· Neimpozitarea profitului reinvestit
· Capitalizarea CEC
· Elaborarea ghidului parteneriatului public-privat
· Cresterea fondurilor UE absorbite
· Reducerea numarului de agentii guvernamentale cu 50% si a staff-ului din cabinetele demnitarilor

unde au dus politicile noastre
· Guvernul intentioneaza sa discute cu FMI cresterea tintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB la 5,5% din PIB.
· FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica a Romaniei de la minus 4,1% la minus 7, chiar minus 8%.
· Prima casa nu a avut efectul scontat, numarul de cereri pentru locuinte nu se ridica la nivelul asteptat.
· Leul a avut o evolutie oscilanta in ultimele luni, un euro ajungand ieri la 4,2397 lei.

Niciun comentariu: