vineri, 26 iunie 2009

Criza

In ultimul timp mai toti analistii incearca sa faca speculatii asupra economiei. Ziarul Financiar confirma cea ce BUSINESS Magazin prognoza acum cateva luni, ca pe trimestrul doi declinul s-ar putea sa fie si mai mare decat in primul trimestru. Conform ZF declinul pe trimestrul II ar putea ajunge, in varianta pesimista, chiar pana la 9%, fata de 6,2% pe trimestrul I.
Asa cum vad eu lucrurile acum, la final de an vom sta mai rau decat prevad analisti. Cred asta pentru ca in opinia mea criza abia urmeaza sa isi arate efectele. Daca pana acum, prin diverse metode, firmele au mai rezistat, acum cred ca urmeaza adevaratul test de rezistenta.
In viziunea mea, la final de an, vom avea o scadere de peste 7,5% (ZF-ul zice maxim 7% intr-o analiza, dar ei vad chestia asta ca cel mai rau scenariu posibil - prognoza ING) fata de prognozele de baza, de 4%, anuntate de FMI, INS, BNR etc.



Am impresia ca managerii romani si reprezentantii statului nu au privit criza in ansambul ei.
La reprezentantii statului oricum nu ma asteptam la mare lucru. Ei oricum sunt ridicoli. Ne vorbesc de strategii anti-criza la nivel de buget de stat si rezultatul este cresterea cheltuielilor bugetare. Desi ii vedem la televizor cum ne explica reducerea cheltuielilor bugetare rezultatul pe hartie de la inceputul anului si pana acum arata ca acestea au crescut cu 7 miliarde de lei, adica cu vreo 12% fata de cheltuielile din 2008, la data la care scriu acest articol. Si cum am convingerea ca politicienii nu sunt in stare de o reformare a sistemului public pe termen mediu, daramite pe termen scurt, cred ca toti banii care vin de la Uniunea Europeana in 2009 vor fi directionati in acoperirea acestor goluri. Vreo 3 miliarde de euro, in prima faza, pentru ca vor mai urma si alte imprumuturi.
La americani, cu tot cu schimbari de presedinti, congressmani si ce s-a mai intamplat pe-acolo tot s-au implementat niste planuri si proiecte de salvare a economiei, mai mult sau mai putin eficiente. Dar macar au incercat ceva.
La noi, in afara de programul “prima casa”, si ala aflat intr-o faza incipienta, statul roman nu a facut nimic sa impulsioneze economia.
Revenind acum la manageri romani din mediu privat, din punctul meu de vedere e usor sa zici: “tai de aici, mai iau si de aici, ii oblig pe cei care au datorii la mine sa imi plateasca si scap de criza”. Cred ca multi dintre ei s-au gandit ca daca isi reduc cu 30% cheltuielile sunt salvati de criza, uitand principala problema: oamenii nu mai cheltuie, clientii nu mai vin in magazine, nu mai cer oferte.
Si daca pana acum au mai rezistat prin metodele mai sus amintite, acum trebuie sa faca fata crizei in adevaratul sens al cuvantului. Acum multe IMM-uri, in special, dar si firme mari se vor confrunta cu problema lichiditatilor. Neavand vanzari in primele 6 luni ale acestui an cu siguranta ca rezervele de lichiditati au scazut, iar acum se afla la fundul sacului. Mergand mai departe, neavand lichiditati, vor incerca sa ia credite care insa sunt greu de accesat, pentru ca bancile, sprijinite de prostia statului roman, sunt pe pozitii de forta si nu accepta finantarea decat cu garantii sporite, extrem de greu de oferit si de evaluat in perioada asta de recesiune, asa incat multi dintre cei cu probleme de lichiditate vor fi nevoiti in perioada urmatoare sa isi inchida activitatea.
In sprijinul acestei ideii vine faptul ca managerii romani nu s-au confruntat niciodata cu o scadere a cererii atat de mare si atat de brusca, pentru ca eu cred ca aici e punctul nevralgic in economia romaneasca. Managerii romani nu stiu sa reactioneze rapid la schimbarile de consum ale clientului, pentru ca nici nu s-au intalnit cu astfel de situatii in ultimii 10-12 ani, iar lucrul asta ii va costa scump pe unii dintre ei. Si cum acest declin a venit extrem de repede si extrem de brusc situatia din teren arata foarte rau.
Dar sa vorbim pe cifre.
In primul rand sunt principalii indicatori macro-economici, care in doar 6 luni au inregistrat schimbari dramatice. Daca in octombrie 2008 PIB-ul inregistra un +9%, in aprilie acesta era la un minus 6%. Despre cheltuielile guvernamentale sau cele publice v-am vorbit mai devreme cum sta treaba. Exportul a scazut de la un 3,2 miliarde euro in octombrie 2008 la 1,8 miliarde in ianuarie 2009. Pe year over year in ianuarie exportul a scazut cu vreo 28%.
Apoi, datoria externa care a crescut cu vreo 90% in perioada ianuarie 2007-ianuarie 2009.
Indicele de productie industriala e acum undeva pe la un minus 12% - pe lunile februarie, martie, aprilie 2009 (year over year) fata de +2%(year over year) in septembrie 2008, iar comenzile din industrie au scazut de la un +40%(year over year) in septembrie 2008 la un minus 35%(year over year) in ianuarie 2009.
Numarul de tranzactii imobiliare pe semestrul I a scazut de la vreo pe 45.000 in 2007 si 2008 la vreo 25.000 in 2009.
Inmatricularile de masini noi au scazut de la 30.000 in ianuarie 2008 la aproape 14.000 in ianuarie 2009, iar in lunile urmatoare scaderile cred ca au fost si mai mari. In schimb au crescut foarte mult inmatricularile de masini vechi.
Si tot asa cifre peste cifre, cifre care atesta o scadere imensa intr-o perioada foarte scurta. Scadere cu o amploare care cu siguranta ca nu a fost anticipata de nimeni, pentru ca nu exista un model economic pentru asa ceva si nu cred sa existe destepti care sa viseze scenarii de genul asta. Dar, din pacate, nici azi, la atatea luni de la inceputul crizei, nu se actioneaza cu o strategie clara. Nimeni nu stie exact ce are de facut, toti stau si asteapta sa pice ceva din cer. Nimeni in Romania nu ia atitudine, nimeni nu face nimic pentru redresare.
Americanii saracii macar au incercat ceva. Atat la nivel guvernamental, prin programul de redresare cat si la nivel de firme, unde in general s-a vazut o scadere a preturilor extrem de mare. Si au facut-o rapid. De cand a inceput criza au venit cu oferte care mai de care mai tentante si mai ieftine. Doar doar or salva ceva. Bine, ei au si scuza, des folosita de analistii romani, ca ei au mai trecut prin asa ceva, pe cand economia romaneasca nu.
La noi niciun manager nu a taiat drastic preturile pentru a-si atrage clientela, atat cat sa isi permita sa isi desfasoare activitatea pe break even. Toti tin preturile sus, cu mici exceptii ce-i drept. Hai sa zicem ca unii, fortati de imprejurari au mai scazut pe ici pe colo din pret. Dar ati vazut scaderi dramatice de pret la vreun produs fortate de manager nu de evolutia pietei? Eu nu.
Toti au preferat sa tina de pret si sa agate unu doi clienti care sa le salveze business-ul. Toti au sperat si spera in continuare ca vor reveni vremurile de acum un an, ca toti clientii se vor intoarce frumos la ei si ca vor avea acelasi apetit pentru a cheltui din trecut, insa nu cred ca aceasta strategie va avea succes daca bancile si statul nu isi schimba radical pozitiile, lucru greu de crezut.
Reducand totul la o idee simpla cred ca trendul general pe care toti ar trebui sa il urmeze se regaseste in trendul pe care il intalnim pe pieta auto, adica concentrarea pe oferte ieftine. Evolutia de pe piata auto in ultimele luni spune ca vanzarile de masini noi-a.k.a. “scumpe” au scazut dramatic insa au crescut foarte mult vanzarile de masini second hand-a.k.a.”ieftine”, cea ce spune ca oameni inca vor sa cumpere masini, insa datorita noilor conditii economice s-au orientat catre produse care le sunt accesibile in noile conditii.
Acum ramane sa vedem cine va raspunde acestei cereri a clientilor.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Bravo Gabi. Foarte misto, mi-ai placut. Nu ai dat tu toate cifrele alea exacte, si sunt cateva la care chiar ai gresit-o rau, dar per total sustin aproape in totalitate ideea ta, cum ca managementul defectuos al IMM-urilor romanesti foarte probabil va adanci scaderea PIB-ului yoy la final de an. Sa ne tot scrii asa :)

Unknown spunea...

Ti-am placut ? Merci, o sa incerc sa fiu si mai sexy data viitoare.
Legat de greseli, nu ca sa ma scuz, e posibil sa fie mai multe pentru ca e un articol scris in 2 ore( cu tot research) scris pe la vreo 3 noaptea.
Zii care sunt ca sa le modificam, daca ai date mai corecte. Sa aiba lumea informatii exacte nu umflaturi.
Datele nu le-am calculat la virgula, adica daca era un 8,7 sau 8,9 eu am zis 9.

Unknown spunea...

Eu observasem doar ce ai zis tu de ZF, ca a pronosticat o scadere de 7% yoy a PIB-ului, si mi se pare super deplasata, in conditiile in care previziunile actuale ale Euro Stat sau EIU sunt de maxim -2%, cu o stagnare in 2010 sau chiar o crestere usoara. CNP-ul a fost si ea mai rezervata, tot pe la un -2% din cate stiu eu. Ce-i drept am vazut acum ca previziunea IMF e de -4.1% pentru 2009, deci presupun ca de acolo au luat datele oficiale baietii de la ZF, dar nu pot sa am incredere intr-o asemenea predictie, imi pare rau, din simplul motiv ca IMF-ul ne-a acordat al saptelea cred (nici eu numai stiu cate au fost) imprumut, dintre care doar unul singur a fost finalizat dupa cum bine stii, pe vremea lui Bombonel, si in conditiile astea e normal ca estimarea lor pentru PIB sa fie una de tipul "worst case scenario". Asa ca -4.1% mi se pare minimul posibil pentru 2009, nicidecum 7%, si cel mai probabil la final de an vom avea un PIB intre -0.5% si -2% din 2008. De asta am zis in principal ca e o cifra gresita, pentru ca e o diferenta totusi imensa intre -2 si -7 cand vorbesti de o tara de marimea Romaniei.

Unknown spunea...

Ideea nu e de la ZF, ei doar au preluat. Cei care zic in principal ca economia Romaniei va scadea la 7% sunt cei de la ING, dar nu sunt singurii, si tind sa ii cred pentru ca ei in iarna prognozau -3,5%, atunci cand toata lumea vorbea de 0%, +1%, +2% pentru PIB.
IMF-ul, FMI-ul, Banca Mondiala, Moody's, BNR-ul, INS-ul si mai toate institutiile spun acum ca economia romaneasca se va comprima cu 4%, dar nu prea m-as baza pe informatiile oferite de ei. Si stii de ce? Pentru ca toti se raporteaza la informatiile dintr-un raport care a fost prezentat de BM acum cateva saptamani.
Agricultura cred ca ar fi singura care ar putea salva ceva din caderea asta brusca.

Spun de comprimarea economiei romanesti cu mai mult de 7% pentru ca nu cred ca anul asta agricultura va salva economia romaneasca.

Daca agricultura va da rezultate, si asta nu am cum sa o anticipez acum, poate putem vorbi de o scadere de 3-4% a PIB-ului, altfel nu vad ce anume ar putea tine PIB-ul la un nivel acceptabil.

In primul trimestru PIB-ul Romaniei a scazut cu 6,2%, fata de trimestrul 1 2008 conform INS( nu 6,4% cum zic chiar si cei de la ZF), iar pentru trimestrul 2 se prognozeaza o scadere de peste 9-10%.
Crezi ca ultimele 2 trimestre vor fi mai bune daca nu merge agricultura ?
La cum actioneaza politicienii romani eu nu prea cred.