duminică, 28 ianuarie 2007

The Shifting Power Equation

Zilele acestea, peste 2400 de lideri din lumea politica, economica si academica au dezbatut in cadrul Forumului Economic Mondial diverse probleme ce ameninta "pacea mondiala" (cum ii place presedintelui american sa se exprime).


In urma acestui eveniment monden al liderilor lumii, nimic concret. Doar cateva promisiuni de amorul artei, strangeri de mana spectaculaose, revederi lacrimogene, discutii aprinse de dragul discutiei, controverse, ce mai toate elementele unui summit cu "blitz". Sa nu zica nimeni ca oamenii aia s-au intalnit doar pentru a lua masa si a discuta ce colectie prefera sotia partenerului de discutii din Ruwanda sau Mali.
In urma forumului, pentru ca azi se incheie toata mascarada asta, as vrea sa notez cateva aspecte ale forumului.
Ce m-a amuzat cel mai tare, a fost declaratiile liderilor palestinieni si israelieni in fata participantilor forumului prin care acestia promiteau "solemn"(daca imi dati voie) sa incheie un acord de pace.
Imi si imaginez o sala plina ochi, in picioare, aplauze si strangeri de mana efervescente. Toata lumea e fericita, numai ca ups, la strangerea de mana sunt prezenti doar presedintele palestinian Mahmoud Abbas si ministrii israelieni Simon Peres si Tipi Livni. Lipsesc cei mai importanti jucatori, miscarea islamista Hamas.
Nu stiu nici acum cui se adresau presedintele Abbas si cei 2 ministri . Cu siguranta nu poporului israelian si nici celui palestinian. Poate doar mult prea inocentilor si credulilor prezenti la summit si cine stie poate si lui George Bush.
Si asta e numai una din intalnirile de dragul intalniri si discutie de dragul discutiei.
S-au mai discutat eternele probleme legate de globalizare, incalzirea globala, combaterea saraciei, sursele alternative de energie, bla, bla, bla.
Ce am gasit interesant la acest summit, si asta prin intermediu lui Iulian, e ca old school-ul publishing-ului mondial nu mai este asa de critic ca acum5 ani la adresa "new media", ca multe voci sonore precum Artur Sulzberger (sper ca am scris corect) publisher la New York Times au fost "mai putin critici" la adresa noilor canale de informare si ca a inceput sa apara si o cale de comunicare intre cei vechi si cei noi. Daca acum 5 ani 90% din discutie era acordat MSM-ului (mainstreammedia) acum lucrurile au luat o noua cale.
Bine, nu spun ca acest subiect a facut nota discordanta fata de summit, ideiile au avut si aici un caracter neconcludent si generalist, insa e de notat schimbarea de opinie a celor din "
old media organisations".
Acum nu ca as vrea sa fiu rau, insa tind sa cred ca cresterea spectaculoasa din ultinii 2 ani a "new media" e singura ratiune pentru care cei din MSM au renuntat la critica si au trecut la dialog.
Asa cum multi remarcau, old publishing-ul a inceput sa sufere foarte mult din pricina abundenetei de informatii (campanii, evenimente, investigatii) si de teme de discutie, plictisind si bulversand in acelasi timp cititorul. Iar consecintele au fost puternic simtite pe piata, la capitolul vanzari(editii si publicitate) cea ce a dus la scaderea tirajului, inchideri de reviste si ziare, bugete diminuate radical, in concluzie solutii extreme, ca pentru un vas in deriva.
In timp ce noile medii prin caracterul lor fix, concentrat pe un subiect, o tema fixa, atrage din ce in ce mai multi "adepti".
In rest aceleasi comentarii lipsite de continut. Ca sa va dau si un exemplu a cea ce a insemnat picnicul de la davos iata speech-ul parintelui summitului Klaus
Schwab(businessman si filantrop elvetian, cel care a infiintat in 1971Forumul Economic Mondial) :
"
Ne confruntam cu o lume care pe zi ce trece devine tot mai schizofrenica. Lumea in care traim se schimba extrem de rapid si puterea e influentata geo-politic. Puterea, banii si buna-starea se impart in moduri tot mai complicate, ducand la niste realitati care sunt din ce in ce mai greu de inteles, transformand lumea intr-un loc strain."

Profund, nu ?

Niciun comentariu: