luni, 18 octombrie 2010

Activitatea de lobby si "Worst Lobbyist Award"

Lobby-ul, la nivel declarativ, este o activitate legala prin care un grup sau o persoana incearca sa determine puterea executiva sau legislativa sa adopte o pozitie sau sa ia o decizie care sa serveasca intereselor "legitime" ale grupului respectiv.

Din punctul meu de vedere lobby-ul e o forma profund necinstita de a influenta legal executivul sau legislativul.

O parte din oamenii pe care ii cunosc, manati de originea "politically correct" a lobby-ului, nu sunt si nu vor fi de acord cu acest punct de vedere si vor avea cu siguranta si cateva contraargumente. Dar inainte ca cineva sa imi sara in cap pe ideea de mai sus as vrea sa mentionez ceva. Bineinteles ca sunt si activitati de lobby bine intentionate, corecte si cinstite ca altfel lobby-ul nu ar fi legal, insa acestea palesc in fata activitatilor de lobby care implica profituri enorme, activitati ce distrug mediul inconjurator, activitati la limita legii(zonele gri ale economiilor) si asa mai departe.

Un exemplu: Zilele acestea la noi in tara se duce o puternica campanie de lobby pe toate fronturile, din partea bancilor, pentru a "indrepta" OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Si cum politicienii nostrii sunt foarte flexibili, mai ceva ca acrobatii, sanse ca forma finala a ordonantei sa fie modificata in favoarea bancilor sunt extrem de mari. C-asa-i la noi.

La nivel european, pentru ca exista interes si o oarecare transparenta, importanta pe care o are lobby-ul se poate observa foarte usor. Cele mai controversate evenimente legate de lobby in ultima perioada au fost:
- esecul negocierilor de la Copenhaga si
- impasul in care se afla reformele pietelor financiare.

Dar pentru ca europenilor le pasa de chestiile care le influenteaza viata multi dintre ei iau atitudine. Altii incearca sa aduca la cunostinta publicului larg activitatile de lobby daunatoare. In acest sens "Corporate Europe Observatory", "Friends of the Earth Europe", "LobbyControl"si "Spinwatch" prezinta cea de-a cincea editie a premiilor "Cele mai daunatoare activitati de lobby".

Anul acesta "premiile" se axeaza pe criza financiara si mediu, ambele avand o importanta majora in politica europeana din ultimii 2 ani de zile.

Nominalizatii sunt:


I. la categoria Economic-Financiar:

Goldman Sachs si asociatia ISDA, asociatia globala a traderilor de derivate over-the-counter (OTC) - nominalizati pentru lobby-ul agresiv in favoarea produselor financiare derivate (in special OTC).
Derivatele, asa cum bine stiti, au stat la baza crizei financiare inceputa in 2008.
Iar povestea e asa: In urma evenimentelor petrecute in ultimii ani cu OTC-urile unii oameni, bine intentionati cred eu, s-au gandit sa reglementeze mai bine acest sector si sa impuna un set de reguli. Numai ca ISDA si membrul marcant al asociatiei, Goldman Sachs au facut un lobby extrem de agresiv pentru ca acest lucru sa nu se intample. Doar nu era sa lase ei sa se scurga asa usor profitul lor enorm.
Fondurile de hedging (speculative) si de capital privat: Alternative Investment Management Association (AIMA) si European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA) - nominalizate pentru ca au facut lobby impotriva unor pachete de legi care vizau reglementarea speculatiilor din sectorul financiar.
Royal Bank of Scotland - nominalizata pentru "lobbying" secret la Bruxelles si pentru exploatarea contractelor privilegiate. In plus la inceputul acestui Royal Bank of Scotland si-a sporit puterea de influenta prin angajarea in calitate de consilier a fostului comisar european Günter Verheugen.
In ciuda dimensiunii si puterii sale Royal Bank of Scotland Group nu declara activitatile in registru de lobby al Comisiei Europene, dar in spatele usilor închise este un jucator foarte activ.

II. la categoria Mediu:
ArcelorMittal - nominalizata pentru lobby-ul de mare succes de la Comisia Europeana care i-a oferit companiei o marja mai mare de poluare in cadrul "Schema Uniunii Europene de comert cu emisii" (EUETS). Cei de la ArcelorMittal au sustinut ca nivelul de poluare stabilit initial ar fi dus la inchiderea fabricilor din Europa, cea ce ar fi avut si un impact major asupra locurilor de munca din UE. Asigurandu-si, prin lobby, nivelul de poluare dorit si chiar mult peste(zic unii) cei de la ArcelorMittal au acum "o mina de aur in mana", pentru ca permisele pe care le au la dispozitie sunt transmisibile de la o companie la alta si pot fi vandute la preturi extrem de mari catre alte companii.
BusinessEurope - nominalizata pentru lobby-ul impotriva actiunilor de protejare a climei-reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Sustinand ca reprezinta interesele mediului de afaceri european in cadrul insitutiilor UE grupul a facut lobby pentru cei mai mari poluatori(companii petroliere, otel, produse chimice etc.).
BusinessEurope sunt cei care au facut lobby pentru blocarea actelor normative cu privire la lupta impotriva schimbarilor climatice la nivelul Uniunii Europene.
RWE(nPower) - desi pretinde ca este o companie verde RWE face lobby pentru a-si pastra deschise centralele electrice pe baza de carbune si ulei ars(uzat). Conform celor de la Carbon Market Data, RWE este cel mai mare poluator din Europa.

Pentru a vota trebuie sa accesati link-ul acesta: www.worstlobby.eu/2010/nominees

Puteti vota pana in 25 Noiembrie 2010.

Aveti si optiunea de a trimite un mesaj vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Maros Sefcovic, responsabil de relatiile interinstitutionale si de administratie.

Niciun comentariu: