marți, 7 iunie 2011

Integrarea!


Unii dintre voi știu "teoria" mea cu integrarea țiganii, dar să fac totuși un mic rezumat.

Pe la începutul anilor 2000 mai toți europenii s-au apucat să ne explice că noi românii nu știm să îi integrăm și mai toate asociațiile s-au apucat să scoată rapoarte defăimătoare la adresa României cu privire la integrarea țiganilor.
Un astfel de raport e cel realizat de ERRC in 2001, raport ce a fost folosit mai apoi la redactarea altor lucrari cum este cea a lui Christoffer Andersen - Multiculturism of Europe – 2003 în care găsim o sumedenie de aprecieri la adresa României: "Roma in Romania faces daily problems such as segregation in school, violence, discrimination at work, in public, by the police and injustice in the legal system, and so on. All these areas and more are thoroughly (and vividly) presented in ERRC 2001, and other reports on Roma abuse in Romania" și asta e doar partea frumoasă a lucrarii.

La ceva timp de la acele evenimente a venit anul aderării la Uniunea Europeană și mai toți oamenii de bine din România au ales să meargă pentru un trai mai bun în țările vestice ale Uniunii Europene(Franța, Italia, Spania, Germania, Anglia, etc).

În acel moment mi-am dorit să văd metodele de integrare europene și mi-am zis că momentul crucial va fi atunci când țiganii români vor fi remarcați în punctul de nord al Uniunii Europene, Finlanda.

Și iată că acea zi a venit. Acum câteva zile, a.k.a. duminică 5 iunie 2011, a avut loc un miting de protest în fața ambasadei țării noastre menit să atragă atenția asupra cerșitului practicat în Finlanda de țiganii veniți din România. Pagina de facebook a evenimentului, pentru că există și așa ceva, are în momentul în care scriu aceste rânduri 17,691 de membri care vor milita pentru această cauză. Ce dovadă mai bună că țiganii români au ajuns în Finlanda? Genial.

Și uite așa pot să zic, astăzi 7 iunie 2011, că pot să atest soluția europeană pentru integrarea țiganilor.

Din cea ce am văzut până acum soluție europeană, care respectă intru totul principiile și legile europene, vis-a-vis de integrarea țiganilor e cea propusă de Franța: deportarea! Asta deși acum câțiva ani urlau că noi nu suntem în stare să îi integrăm.

În ultima perioadă Franța a deportat peste 10.000 de țigani în România. Țiganilor li s-au oferit 300 de euro pentru un adult și 100 de euro pentru un copil dacă părăsesc voluntar taberele din preajma Parisului.

Dar treaba asta nu se întâmplă doar pentru țiganii din România. Francezii au deportat și în Bulgaria o sumedenie de persoane. La prima tranșă presa bugară zice că au deportat etnici turci(asta da soluție!).

Să nu credeți însă că Franța e singura țară care face acest lucru. Suedia a trimis și ea peste 100 de țigani în țările est europene, Danemarca a expulzat chiar mai mulți, Germania încearcă să expetrieze țiganii în Kosovo, Italia face eforturi să îi imoblizeze în tabere și să îi deporteze lunar în tarile de origine, la fel face și Spania.

Partea amuzantă e că oamenii ăștia, cel puțin cei din România, se vor întoarce de unde au venit, pe sistemul: Daca voi nu mă vreți, eu vă vreu!

Așa că: Vive la France et tout les autres pays europeens!

Niciun comentariu: